Johan tätä on odotettu. Juha Tapion uutuuslevy on suomalaisen kevyen musiikin markkinoilla aina merkkitapaus. Oli nyt syy mikä tahansa, niin hänestä on tullut tavattoman suosittu laulaja ja lauluntekijä.

Tein kerran hänestä haastattelun paikallislehteen. Tarkkaan ottaen 13. tammikuuta 2011. En minä muuten sitä muistaisi, mutta kun tuo nuorin lapsenlapsi sattui syntymään samana päivänä, niin jäihän tuollainen juttu toki mieleen. Juha oli Vihdin täpötäydessä kirkossa laulamassa mies ja kitara-periaatteella ja valloitti yleisön - jotenkin hän sen teki. Ei mitään yleisön kosintaa, vaan lauluja ja hieman jutustelua niiden välissä. Kävin ennen keikkaa tosiaankin haastattelemassa häntä ja siinä rupatuksessa kuluikin toista tuntia. Meillä oli mukava juttutuokio ja loppujen lopuksi löysimme yhteisiä tuttaviakin.

Puolitoista vuotta sitten olimme Irmelin kanssa Hämeenlinnassa kuuntelemassa Juha Tapiota bändin kanssa. En nyt sen enempää ala sitäkään keikkaa ruotia ~ kunhan kerron, että oli aivan käsittämättömän mahtava keikka. Juha jaksaa laulaa ja ottaa yleisön mukaan helposti. Hämeenlinnan Verkatehtaan sali oli tupaten täynnä ja meininki kerrrassaan mahtava. Niin hölmöä kuin onkin, että korkeasti kouluttautunut mies tekee elannokseen lauluja ja soittaa kitaraa, niin Juha Tapion tapauksessa pidän hänen tekemäänsä työtä ja siitä saatavaa palkkaa ihan ansaittuna. Se, että saa ihmiset viihtymään ja hyvälle tuulelle, on arvokasta työtä. Tällaisia levylaulajia haukutaan silloin tällöin itsekkäiksi ja omaan napaan tuijottajiksi. Sellaista käsitystä en ole saanut Juha Tapiosta.

Uusi levy on hyvä. Tuotantopuolella on pientä uutta - itse biisit eivät ole merkittävästi erilaisia kuin mitä on totuttu Juha Tapion musiikissa kuulemaan eli siitä voitaisiin tietenkin kritisoida. Minähän olen aina pitänyt Mikko Kuustosen musasta ja pidän edelleenkin, mutta eivätpä ne Mikon viimeisimmät levyt ole olleet mitään huomionarvoisia teoksia, koska ne kuulostavat melko lailla samanlaisilta kuin hänen uransa alkuaikojen teokset. Laulajan soisi olevan muuntautumiskykyinen, kuten esimerkiksi Anssi Kela on. Ajatelkaapa Kelan koko tuotantoa - matka Nummelasta uusimpaan on melkoinen ja siinä välissä on syntynyt melkoisesti erilaista musiikkia.

Suosittelen hakemaan Juha Tapion uutta levyä - kaupasta tai striimeistä, ihan sama. Hyvää musaa.

juha.jpg