Olen lähtenyt aika monta kertaa työurani aikana ajamaa etua. Pääasiassa omaa etuani, mutta siinä sivussa satojen muiden. Kukapa sitä kissan hännän nostaisi, jos se kisuli ei sitä itse tekisi. Aikaa olen viettänyt melkoisesti erilaisissa palavereissa ja kokouksissa, eivätkä ne aina ole olleet niin miellyttäviä tapahtumia, mutta kaiken kaikkiaan olen kokenut sen tärkeäksi.

balloons.jpg

 

Nuo ilmapallothan tuossa paljastavatkin, mistä on kyse. Opettajien ammattijärjestö eli OAJ on tuo järjestöhommani temmellyskenttä. Pääasiassa olen peistä taittanut täällä kotipaikalla, joskin jossain määrin katsastellut sekä Uudenmaan alueen toimintaa että valtuuston kautta koko valtakunnan järjestötoimintaa. Nämä kaikki enemmän tai vähemmän pienet ja suuret konklaavit ovat kokoontuneet viemään viestejä järjestömme neuvottelijoille silloin, kun niistä vaikeista ja kaiketi myös helpoista asioista on väännetty tosissaan. Lopputuloksena on aina syntynyt koulupuolelle OVTES ja lastentarhanopettajille KVTES - lyhyesti siis virkaehtosopimuksia. Saamani informaation perusteella niiden tekeminen ei ole ollut kovinkaan helppoa ja eiköhän se raha ole aina ollut se merkitsevä tekijä.

Näistä asioista voisi vääntää melkoisen bloggauksen ja siihen kuluisi todennäköisesti useampi tunti. Työehtosopimuksissa määritellään palkat ja aika paljon työn sisältöön liittyviä velvoitteita ja sitten myös  toisaalta oikeuksia. Mitä pidemmälle sopimusneuvotteluissa mennään, sitä kovemmille etenkin OAJ:n neuvottelijat joutuvat. Vastassa on suuri työnantaja ja kun opettajien työ ei tuota rahallisesti samalla tavoin, kuten esim. teollisuudessa, vaan koulumaailma päinvastoin kuluttaa rajusti, niin silloin neuvotteluissa on pakko tehdä sellaisiakin ratkaisuja, jotka eivät aina tyydytä työntekijäitä, mutta eivät kyllä työnantajaakaan.

roti.jpg

OAJ:n järjestötyöntekijät ovat kauttaaltaan hyvin motivoituneita ja hyvin kouluttautuneita ja ottavat asioista selvän. Kenttätyöntekijöiden apuna on erinomainen työväki toimistolla alkaen puheenjohtaja Olli Luukkaisesta. Paikallisyhdistysten ja alueyhdistysten kautta kulkevat viestit OAJ:n johdolle ja päinvastoin eli aktiiviset kenttätoimijat saavat koko ajan ajankohtaista tietoa merkittävistä asioista, joista sitten jokaisessa työyksikössä toimiva yhteysopettaja tiedottaa työntekijöille.

OAJ:n jäsenmäärä on valtava - reippaasti yli satatuhatta. Aktiivisia järjestötyöntekijäitä on tietenkin pieni prosentti - en osaa sitä lukua tuoda esiin, mutta yhteysopettajasta yhdistyksen puheenjohtajaan saakka voidaan esim. meidän kunnassa puhua reippaasta 10 - 20%:iin kaikista jäsenistä. Aktiiviset ihmiset tekevät tietenkin hieman erilaisia asioita, mutta pienistä puroista kasvaa suuri virta. 

Tänään meillä oli yhdistyksen syyskokous, jossa perinteiseen tapaan oli aika vähän väkeä ajatellen sitä, että yhdistyksessämme on kuitenkin 400 jäsentä. Kaikki toimintamme kerää kuitenkin huomattavasti suuremman porukan vuosittain eli yksi kokous ei koskaan kerro totuutta. Soisin silti näkeväni enemmän ihmisiä aktiivisesti matkassa mukana, koska jos niin huonosti kävisi, että ammattiyhdistyliike kaatuisi, heikkenisivät työntekijöiden työolosuhteet ja palkkaus varsin nopeasti. Alati muuttuva työmme tuo jatkuvasti uusia vaatimuksia ja jos meillä ei olisi vahvaa järjestöä, tekisi kuntatyönantaja omat ratkaisunsa, jotka eivät työntekijöitä suuremmin tyydyttäisi. Kaikki opettajat eivät kuulu järjestöömme ja heillä on siihen syynsä. Kuitenkin jokaisen opettajan tulisi muistaa, että kaikki vähäisiltäkin tuntuvat edut on heidän puolestaan neuvoteltu OAJ:n ja kuntatyönantajan välillä ja he saattaisivat hyvinkin olla ilman niitä etuja, jos järjestöämme ei olisi.

Iloinen olen siitä, että meillä on yhdistyksessämme nuoria aktiiveja. Jopa niin nuoria, että he saattaisivat olla iältään minun lapsiani. Itse asiassa yksi lapseni lähti juuri tälle taipaleelle täällä meidän yhdistyksessä ja yksi on jo ollut Helsingissä vuosikausia aktiivisesti mukana. Älykkäitä, nuoria ja hyvin kouluttautuneita tekijöitä on paljon ja siksipä OAJ:n tulevaisuus näyttää täältä melkein kiikkustuolin tasolta hyvältä.

audience.jpg