Taas se tuli. Lokakuu. Nimensä mukaisesti aika negatiivinen kuukausi, mutta siksipä ajattelinkin ihan tapojeni vastaisesti pohtia, josko voisin löytää jotain positiivista tästä syksyn ensimmäisestä kuukaudesta. Toki syyskuukin on jo syksyä, mutta ennen syyspäiväntasausta päivät ovat vielä aika pitkiä ja jos ei nyt ihan solkenaan sada, niin ihan hyvää keliäkin syyskuu tarjoilee.

Siis mitä hyvää lokakuussa?

Kerttu on syntynyt lokakuussa. Nuorin lapsistamme on syksyn tyttö. Hän syntyi sunnuntaina aamulla - aurinko paistoi kirkkaasti aivan sataprosenttisen siniseltä taivaalta ja valaisi suorastaan häikäisten syksyn keltaisten lehtien kautta, kun puolenpäivän kieppeillä ajelin kotiin Jorvista. Paavo Kataja oli käymässä meillä edellisenä iltana. Hän oli 60-vuotispäivänsä juhlimista välttääkseen pakomatkalla  Nurmijärvellä asuvan siskonsa luona ja piipahti sitten meillä. Siinä samana iltana Kirka voitti Syksyn Sävelen "Surun pyyhit silmistäni"-biisillä. Niinpä syksyä on saatu kevyesti katkaistuksi synttärijuhlilla. Sama juttu muuten jatkuu edelleenkin, koska Irmelin siskon poikien lasten synttäreitä sattuu myös lokakuulle.

Syysloma on lokakuussa. Itse asiassa en muista, milloin tämä syyslomajuttu alkoi, mutta ei sitä mielestäni ollut silloin, kun vuonna 1982 tulimme Vihtiin. Saatan muistaa väärinkin. Vuosien varrella, kun lapset olivat pieniä, kävimme usein syyslomalla Kivijärvellä tai Kotkassa ja joskus jopa molemmissa. Viime syksynä olimme ensimmäistä kertaa Irmelin kanssa Tallinnaa kauempana syysloman aikana ja mentiinkin sitten selkeästi kauemmaksi eli Kreetalle. Sellainen hyvä syksyn katkaisu se loma siinä kohtaa on.

Lokakuussa on hyvä aika käydä konserteissa, leffassa, teatterissa, lätkämatsissa ja hyvien kelien myötä myös metsässä retkeilemässä. Polkupyörä- ja kävelylenkitkin ovat ihan ookoo, mutta edelleen täytyy hieman kirjata ne säävaraukset. Syksyn pimeiden iltojen vähentäessä ulkona liikkumisen intoa, on ihan mukava istua sisällä katsomassa leffoja tai lukemassa kirjaa.

Lokakuussa useimmat järjestöt pitävät syyskokouksensa ja nekin ovat aina mukavia tapahtumia, jos järjestöelämä yhtään kiinnostaa. Yleensä ne pakolliset yhdistyskirjan mukaiset kokoukset ovat pelkkiä läpimenojuttuja ja kokouksiin on saatu mukavaa ohjelmaa ja hyvää evästä.

Voisin tokl jatkaa listaa niillä lokakuun kurjilla jutuilla, mutta enpä tänään viitsi moista höpöä tehdä. Pysytään positiivisina.