Tulipa taas marraskuu. Se on minun koulumaailmassani ollut perinteisesti se toinen paha ämmä. Liekö tänä syksynä, jää nähtäväksi. (Se toinen paha ämmä on maaliskuu, jos joku ei sitä satu tietämään)

Vuodesta toiseen alkaa tuntua, että puiden lehdet viihtyvät tuolla puisa aina vaan pitemmälle syksyyn. Lokakuun puolivälissä meillä oli vielä vaikka kuinka paljon vihreitä lehtiä noissa pihapuissa ja vaikka siellä täällä oli pudonneitakin, niin ei niitä viitsinyt alkaa haravoida. Jotenkin tuntui turhalta koko ajatus. Pari kertaa ajoinkin nurmikon leikkurilla nuo maassa lojuneet lehdykät silpuksi ja kai niistä sitten jotain lannoitetta tuolle pihanurmelle tuli.

Eilen kuitenkin alkoi näyttää siltä, että nyt voisi tarttua haravaan. Meillä on neljä varsinaista pihan saastuttajaa. Kaksi pajua ja kaksi vaahteraa. Pajujen lehdet ovat aika kovia ja ne on melkein välttämättä saatava haravoiduksi ennen lumen tuloa, koska ne eivät hajoa sillä tavoin pehmeäksi kuin esim. koivun lehdet. Jos pajun lehdet jäävät talven yli on meillä keväällä melkoinen möykky märkää, painavaa ja haisevaa orgaanista jätettä noitten puiden alla. Muutaman tunnin työllä olemme nyt saaneet nuo alueet siisteiksi ja seuraava vaihe on sitten vaahteroiden alustat.

lehdet.jpg 

******

Pihatonttu meillä jo aika innoissaan katselee, että voisiko vaikka sataa lunta. Tonttu onkin iloisena kääriytynyt lämpöisten lehtien suojaan, sillä onhan meillä jo ollut yöpakkasiakin.

kurkistaja.jpg

********

Auton kanssa tyhrääminen on minun mielestä kaikkein vastenmielisintä duunia, mitä joutuu tekemään. Kolonoskopiakin on miellyttävämpää hommaa kuin auton pesu ja puunaus. Eipä meillä juuri autoa sitten pestäkään. Talven aikaan saatan pari kertaa pyyhkäistä enimmät sotkut pois ja jossain vaiheessa on ajettu ABC:n konepesuun. Kesällä suihkuttelemme autoa painepesurilla, kun se laite sattuu olemaan muusta syystä käytössä. Auto imuroidaan meillä keskimäärin kerran vuodessa jonkun kohtuullisen mielenhäiriön sattuessa iskemään, mutta kyllä sitäkin harkitaan pitkään ja yritetään loppuun asti keksiä jotain järkevää tekemistä.

Nyt Niilo on puhdas ja kiiltää, mutta ajapa kerran taas tuonne Nummelaan tai jonnekin pohjoiseen Vihtiin, niin sama harmaa kerros siinä on päällä.

autonpesu.jpg