Paha ämmä on jo reippaasti yli puolenvälin ja päivät vaan lyhenevät. Kello on nyt puoli kymmenen lauantaiaamuna ja on pimeän hämärää. Eipä pahemmin taivaalta D-vitamiinia herry ~ ei vaikka se aurinko näkyisikin. Ilmastonmuutos näkyy ja tuntuu, sillä kyllä meillä lapsuudessa jo tähän aikaan vuodesta oli Keski-Suomessa (ja Savossa) lunta ja jäätä, niin että päivät ainakin jossain määrin vaikuttivat valoisimmilta. Lapsena sitä kalenteria ei kylläkään tullut siinä määrin seuratuksi, että olisi jotenkin ollut hirveän valveutunut lumen ja jään tulosta, mutta kyllä suksia ja luistimia kaivettiin aina ennen joulua - hyvissä ajoin. Minun lapsuudessani, joka tapauksessa, syksyn jälkeen tuli talvi. Nykyään ei voi olla ollenkaan varma.

Eilen meillä ja itse asiassa hyvin paljolti koko Suomessa on satanut joko lunta tai räntää paitsi ilmeisesti ihan etelärannikolla sade on ollut hyvinkin vetistä. Tulin Lohjalta illalla seitsemän maissa ja kyllä se kaikki sade tuli ihan vetenä silloin, mutta yön aikana se on hieman kiinteytynyt ja nyt siis voi oikeasti sanoa, että hieman on lumista - tosin hyvin hieman, kuten kuvasta näkyy.

firstsnow.jpg

*******

Viime vuonna lumi tuli tavallaan oikeasti 22.12., jolloin sitä oli noin kolme senttiä. Luin viimevuotisesta blogistani, että pakkasta oli ollut niihin aikoihin parhaimmillaan jopa parikymmentä astetta, mutta sekin oli sitten löpsähtänyt vuorokaudessa nollakeliksi. Jouluaattona oli kuitenkin ollut nimeksi lunta - saa nähdä kuinka tänä vuonna käy.

Toissatalvena oli myös hyvin vähäluminen joulukuu. Tammikuuksi tuli joltinenkin pakkanen - itse asiassa oli hyvinkin kylmää, kun oli selkeitä ja tuulisia päiviä. Lunta tuli sen verran, että Nummelaan oli tehty parin kilsan mittainen hiihtorata, mutta silloin minulla oli selän kanssa ongelmia ja hiihdot jäivät vähälle. Olin Keski-Suomessa leirikoulussa helmikuussa kaksi vuotta sitten ja sairastuin siellä flunssaan ja niinpä se lopputalvi meni siinä niin, että en juurikaan enää koskenut suksiin.

Kolme talvea sitten oli hiihtämisen kannalta viimeksi loistavat olosuhteet täällä meidän korkeudella. Pääsin suksille heti pian itsenäisyyspäivän jälkeen ja olisin itse asiassa päässyt aiemminkin, mutta silloin minua haittasi pienikokoinen flunssa. Siitäpä sitten sujuttelin läpi talven huhtikuun 10. päivään saakka.

Käväisin katsomassa Kivijärven kelikameraa. Kyse on siis keskisuomalaisesta pikkukunnasta, missä asuin lapsena ja mistä tuossa ylempänä vähän kertoilinkin. Kelikameran mukaan Kivijärvellä on lunta ja pikkuinen pakkanen eli siinä mielessä meininki sama kuin silloin, kun olin lapsi. Ihan en tarkkaan ottaen tiedä, millaiset kelit täällä oli silloin viisikymmentä vuotta sitten talvisin. Siitä pitää oikeastaan ottaa selvää.

Tämä on kuva on siis imuroitu sieltä tämän aamun kelikameratiedostosta.

stonewinter2.jpg