Merkittävät luvut. Noin kaksi tuntia sitten maapallomme naksahti jälleen ja käännös kohti pohjoisen pallonpuoliskon valoaikaa tapahtui. Hidasta, niin hidasta on valon voitto, mutta se tietoisuus riittää. Nyt on päivällä mittaa hieman alle kuusi tuntia (siis täällä Etelä-Suomessa), mutta kun koulut alkavat tammikuun 7.päivänä on auringon nousun ja laskun välinen aika jo yli kuusi tuntia.

Lapsuudesta en muista tällaista juttua lainkaan. En edes muista, milloin aloin oikeasti käsittää, että päivät ovat erimittaisia. Jotenkin vaan tajusi, että on kesä ja syksy, talvi ja kevät ja ne vaan vaihtelivat ja sillä hyvä. Kyllä tästä varmasti on oppikoulussa ollut puhetta, mutta vuodenaikojen vaihtelun syyt ovat hämärän peitossa. Koska en lapsena koskaan matkustanut juurikaan Karstulaa kauemmaksi, en päässyt vertaamaankaan tilannetta muualla maailmassa ja niinpä kaikki tietämys oli pääasiassa luetun ja muuten koulussa opitun varassa.

Kotonakaan en muista puhutun päivien pituuksista. Kuinka hyvin äiti tunsi nämä asiat, jää ikuiseksi arvoitukseksi. Äidille oli tärkeämpää osata tehdä tiikerikakku kuin ymmärtää auringon zeniittiaseman muutokset.

Pohjoisen napapiirin kohdalla ja sen pohjoispuolella on tänään pimeää. Jos on pilvistä ja jos vielä satelee, ei siellä paljon päivä kuulottele. Kaamoksesta puhutaan, mutta ymmärtääkseni kaikkialla Lapissa on tälläkin hetkellä lunta, joten eipä siellä voi niin pimeää olla kuin meillä täällä täysin lumettomassa Etelä-Suomessa. Jos meillä sattuu olemaan kaunista ja kirkasta, niin toki puolenpäivän molemmin puolin on ihan mukavan valoisaa, mutta kyllä se neljään mennessä jo aika hyvin periksi antaa ja pimeys hiipii kaikkialle.

Lunta ei tänä vuonna tule jouluksi. Se on jo sataprosenttisen varmaa. Suomessa on tällä viikolla saavutettu kautta aikain joulukuun lämpötilaennätys, mikä on tietenkin hyvin kyseenalainen saavutus. Siinä mielessä voidaan toki ajatella positiivisesti, että lämmityskustannuksia tämä lämpöaalto vähentää, mutta onko se nyt kuitenkaan niin mahdottoman suuri asia kun vastakkaisasetteluna on maapallon lämpeneminen ja sen mukanaan tuomat ongelmat.

Otsikostani vielä ~ kyseinen numerosarja ei liity Adeleen, vaan on se kellonlyömä, jolloin tapahtui tämä odottamani tapaus - talvipäivän seisaus.