Meillä, kuten varmasti niin monessa muussakin kodissa täällä Suomessa, on monia vanhoja perinteitä eri juhlien aikaan. Monet niistä liittyvät ruokailuun ja kenties juhlapäivän ohjelmaan, mutta olennaista niissä on se, että kaikki juhlapäivään osallistuvat tietävät näistä perinteistä ja ovat kutakuinkin valmiina kaikkiin tapahtumiin.

Tärkeä juttu on tietenkin kodin valmistaminen joulua varten. Se tapahtuu yksinkertaisesti siivoamalla ja järjestelemällä. Joulun koristeet ovat osa tätä ja vielä muutama vuosi sitten myös joulukuusi kuului meillä perinteisiin. Valitettavasti minä olen viime vuosina alkanut mennä tukkoon joululoman aikana ja niinpä päätimme pari-kolme vuotta sitten jättää kuusen ulos. Tuolla meillä Ulkohuoneessa on pieni joulupuu, jota tosin ei muuten koristella, mutta on siinä valot.

Irmeli on vuosien varrella ostellut lasipalloja ja niitä on nyt olohuoneen ikkunalla 47 kappaletta roikkumassa ja mukavaa joulufiilistä kehittelemässä.

jouaa3.jpg

*********

Perinteisiimme kuuluu teitenkin joulusauna, missä on aina pyritty käymään ennen iltaohjelmaa. Niinpä nytkin, kun Paavo-Pekka lämmitti saunan puolenpäivän tienoissa ja sitten sitä saunottiin. Jo vuosien ajan olemme käyneet laulamassa pääasiassa Produktiokuoron riveissä jouluaaton hartaudessa Nummelassa klo 16 ja niin tänäkin vunna. Irmeli tosin jäi kiireidensä takia viime vuonna pois kuorosta, mutta minä laulan siinä vielä, kunnes johtajamme jää eläkkeelle maaliskuussa.

Yksi rituaali, jota olen tehnyt jo melko kauan jouluaattoisin kello 11 toteutui myös tänä vuonna. Minun pitäisi käydä tuolla videohyllyllä tarkistamassa, mutta ainakin kymmenen vuoden ajan (luulisin) olen videoinut tuossa takapihalla pienen uutispätkän, jonka aiheena on jouluaaton sää Vihdissä. Sieltä on sitten helppo tulevina vuosina tarkistaa ne säätilat, ettei sitten tarvitse alkaa muistella ja riidellä.

Onhan noita erilaisia jouluaaton sääjuttuja nähty ja koettu. Pakkasta ja lämpöasteita, vesisadetta ja lumen tuprutusta, liukasta ja sulaa ~ vaikka mitä. Tämän vuoden jouluaatto on lämmin ja kirkas, jos kohta ilta on viilentynyt täysikuun alle ihan raikkaaksi ja mukavan tuntuiseksi. Kävin ihan kuvaamassa kirkonmäellä ja venerannassa. Havaittavaa toki se, että järvi ihan tosissaan lainehtii.

jouaa2.jpg

jouaa1.jpg

*********

Perinteisiin kuuluu toki se, että jouluaattona syödään hyvä jouluateria, mutta siihen palannen myöhemmin samassa tarinassa, missä kerron joululahjoista. Lahjatarinakin on ihan oma juttunsa.