Pääsin tänään suksille tänä talvena ensimmäisen kerran. Tähän asti on ollut ihan turhan kylmä eikä luntakaan nyt niin ihmeesti ole ollut. Minulla on myös hieman sellaista vaivaa, joka pakottaa etsimään tasaisia latuja ja sellainen on Nummelan lentokentän ympäri menevä reitti. Siellä ei tähän asti ole ollut valkoista ihan riittämiin ja siksikin olen vaan odotellut. Tänään sitten pääsin lopulta kokeilemaan suksien luistoa. Mukavaa oli - ei voi valittaa. Saa nyt sitten huomenna nähdä, tai paremminkin tuntea, miten hiihto vaikutti fyysiseen olomuotooni.

Aloin hiljalleen laskeskella hiihtokilometrejä talvella 2008-2009. Lunta oli silloin riittämiin ja kun niihin aikoihin ostin kunnon sukset, niin kyllähän se homma alkoi tuntua mukavammalta kuin koskaan aiemmin. Hiihtohan on ankarasti välineurheilua. Jos sukset, sauvat ja vaatteet ovat kunnossa, niin kelistä riippumatta voi hiihtää, kunhan vaan ladut ovat kunnossa. Jossain tuolla kahdenkymmenen huitteilla minun pakkassietokykyni pyörii ja silloinkin pitää muistaa tuulten merkitys. Jos on ihan tyyntä, niin kaksikymmentä ei ole paha, mutta jos tuulee vähänkään, niin kyllä silloin jää menemättä tai ainakin lenkki on todella lyhyt.

Talvet ovat olleet 2000-luvun puolivälin jälkeen kohtuullisia. 2007-2008 oli muistaakseni todella heikko ja silloin en välttämättä suksinut lainkaan, mutta siitä eteenpäin sain neljänä talvena ihan asiallisia kilometrejä kasaan - parhaimpana niistä talvella 2012-13, jolloin sujuttelin vajaan tuhat kilometriä joulukuun 8. ja huhtikuun 10. päivän välisenä aikana. Talvella 2014 alkoivat selkävaivat ja sitäpaitsi olin kovassa flunssassa pitkään ja lumen puute vaivasi myöskin. Viime talvena hiihtelin jonkin verran, mutta meillähän alkoivat vesisateet joskus siinä helmikuun lopussa ja minulta menivät kaikki hiihtoinnot sen sileän tien.

Kuten kerroin, niin tämä hiihtely on melkoisen paljon välineurheilua. Minulla on ollut pian yli kymmenen vuotta Madshusin peruspertsat ja niillä minä edelleen etenen minkä etenen. Märkää keliä varten minulla on niin ikään Madshusin sukset, pitopohjat, joilla voi aika huoletta mennä hyvälläkin suojalla - jopa vesisateella. Muuten minä en niin erikoisesti välitä kamppeista, kunhan ei kamalan kylmä tule. Tärkeimmät asusteet ovat alusvaatteet - päällä saa olla minun mielestä mitä vaan.

Tässä kuvassa nämä minun sukset. Tummemmat on ne pakkaspelit ja vaaleat sitten suojasään vetimet. Yhteensä niillä on hiihdetty reipas 3000 kilsaa - tummat ovat ensinnäkin olleet minulla paljon kauemmin ja sitten vaaleilla en ole ihan hirveän paljon hiihtänyt. Niinpä uskoisin hiihtosuhteen olevan 80%-20% tummansinisten hyväksi. Aikanaan ostin vaaleisiin samanlaiset siteet - pärjää yksillä monoilla.

Nyt elän toivossa, että hiihtokelejä piisaisi ja että pysyisin suhteellisen terveenä.

 sukset.jpg