Viisi vuotta ja muutama päivä, tarkkaan ottaen neljä päivää, taaksepäin oli juhlava päivä. Ensinnäkin sellainen juttu, että Juha Tapio oli laulamassa Vihdin kirkossa ja kuten selvääkin selvempää oli, hän onnistui vetämään kirkon ihan täyteen. Minulla oli suuri kunnia tehdä juttu tästä keikasta Vihdin Uutisiin ja vietin ennen keikkaa yli tunnin rupattelemassa Juhan kanssa Vihdin kirkon sivusalissa.

Irmelin piti tulla myös kuuntelemaan keikkaa ja olisihan hän ilman muuta tullut, mutta kun sattui Juhaakin suurempi tapaus. Nimittäin tähän mennessä nuorimmainen lastenlapsistamme ehti syntyä siinä iltapäivän aikana ja niin saapui tyttö maailmaan. Irmeli siitä tietenkin meni pikkuista katsomaan heti samana iltana. 

Oli pakkastalvi. Talvella 2011 riitti lunta ja kylmyyttä pitkälle kevääseen ja niinpä myöhemmin Emma Elvi Aurooraksi (vai Aurora) kastettu typykkä sai viettää aika paljon aikaa sisätiloissa. Perhe asui silloin vielä aika pienessä asunnossa ja olihan siellä sovittelemista, mutta lämpöä riitti, kun Jussi uutterasti poltteli puita pystyuunissa. Meikäläinen häkäpaniikkiyksilö olisi kyllä ollut hieman hermo tuossa talossa, mutta oppiihan noita uuneja lämmittämään. Minä lämmitin niitä aikanaan Kivijärvellä, jos kohta en koskaan laittanut peltejä kiinni. Meillä oli tässä kotona ihan hiljan pieni keskustelu takan pellistä ja milloin sen saa laittaa kiinni. Pakko myöntää, että lopulta minä olin oikeassa.

*********

Emma asuu nyt kolmannessa kodissaan ja tämä lienee sitten aika pitkäaikainen tilanne tämä nykykoti. Toiset synttärit hänellä kuitenkin siellä olivat nyt koska kolme ensimmäistä vietettiin Pappilanpellon rivarissa. Viisivuotias on jo niin iso, että kutsuu juhliin omia kavereitaan ja niinpä hänellä oli eilen tavallaan kahdet juhlat (vaikka varsinainen synttäri olikin keskiviikkona). Aamupäivällä oli juhlissa kaverit ja sitten iltapäivällä aikuisia. Meidän perheestä oli myös lähes täysi edustus, paitsi Kerttu, joka oli Saksassa.

Muistan omasta lapsuudestani, että kakku oli äärimmäisen tärkeä. Itse asiassa suutuin kerran suorastaan verisesti, kun äiti oli tekemässä kääretorttua minun synttärikakukseni. En muista tätä tapausta, mutta onhan tuosta kerrottu. Että minäkin osaan suuttua. Essi on melkoinen kakkumaakari, vaikka ei sitten itse moisia herkkuja juurikaan syö. Enpä ole tällaistakaan tornitaloa usein nähnyt. Sen lisäksi, että se oli hieno, se myös maistui herkulliselta.

kaakku.jpg

Emma sai tietenkin runsaasti lahjoja, taisi tulla toinen joulu heti perään. Meitä tuli mekko, legginsit ja kirja. Paavolta värityskirja ja muusta en tiedäkään, mutta koska sitä porukkaa oli niin paljon paikalla, niin onhan siellä varmaan melkoinen lahjakasa noussut.

empura5.jpg

**********

Tänään on sitten se päivä, kun Utsjoella nousee aurinko ensimmäisen kerran tänä vuonna. Ei se vielä jaksa tuntia enempää olla taivaanrannan näkyvällä puolella ja kun en nyt tiedä Utsjoen säätä, niin onko se sitten näkyvissä eli ei, on juuri nyt arvoitus. Kevät etenee Lapissa valon suhteen sitten vallan nopeasti, kuten tiedetään. Kahden kuukauden päästä on jo kevätpäivän tasaus eli noin kuudessakymmenessä päivässä päivä pitenee Utsjoella 12 tuntia. 12 tuntia on 720 minuuttia eli siitä tasaisen laskun mukaan tulee 12 minuuttia per päivä. Ihan näin ei tapahdu, mutta kylläpä se auringon näkyvyys kummasti siellä Lapin perukoilla etenee.