Peruskoulunopettajan työhön kuuluu jatkuva kouluttautuminen ja ammattitaidon kehittäminen alati muuttuvan maailman vaatimusten perässä. Tietotekniikka on yksi niistä tekijöistä, jotka ovat muuttaneet merkittävästi niin opetusta kuin myös suunnittelua ja nyt tämän vuoden syyslukukaudesta alkaen käyttöön otettavaa OPS 2016 :ta (opetussuunnitelma). Uusi OPS asettaa vaatimuksia tieto- ja viestintäteknologian käyttämiselle, uudenlaisten oppimis- ja opetuskäsitysten käytölle ja oppiainerajat ylittävän ilmiöpohjaisen opetuksen käytöllle. Kaikessa tässä pitää open yrittää jaksaa pysyä junassa mukana ja se vaatii omaa harrastuneisuutta ja myös ulkopuolelta tulevaa koulutusta.

******

Meillä on ollut kotona tietokoneita jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Ne ensimmäiset DOS-pohjaiset laitteet olivat kyllä kaikella kunnioituksella ihan joutavia nykypäivän laitteisiin verrattuina eikä silloin vielä ollut edes nettiä. Kirjoittamista ja pasianssin pelaamista se pääasiassa oli. Hitaasti, mutta varmasti siinä mentiin eteenpäin ja jossain 2000-luvun alkuvuosina oltiin jo kovasti digitaalisessa maailmassa. Jossain vaiheessa elämää innostuin koodaamaan nettisivuja html:llä ja siitä sitten hieman vaativimpiinkin yrityksiin, ennen kuin tuli niitä alustoja, joille oli erittäin helppo tehdä ihan kunnolliset sivut. Tämän työuran aikana olen ehtinyt tehdä ja sitten ylläpitää yhdet jos toisetkin nettisivut esim. Vihdin kouluille ja ammattiyhdistykselle. Tein ja päivitin yhteen aikaan Kivijärven seurakunnan sivuja ja kaikki nämä pääasiassa koodaamalla itse. Hiljalleen aika ajoi ohi ja minulta loppui innostus opiskella asiaa eikä niitä oikein näillä nurkilla niitä koulutusmahdollisuuksia ollutkaan. Niinpä en enää tee webbisivuja yksityisesti muuten kuin lauluyhtyeen omia sivuja. 

Vihdin kunnan sivustot uusittiin joskus aikaa päivää sitten ja silloin myös lopetin koulujen sivujen vääntämisen. Uusiutuneet sivut onkin siitä asti päivitetty käymällä tekemässä muutokset nettisivualustalla, mikä tavallaan rajaa toimintaa aika lailla, mutta eipä siellä sitten juuri mitään ihmeellistä olekaan. Kuvien käyttö on siinä pohjassa melkoisen monimutkaista, kuten koko sivuston päivittäminen ja kun ne nettisivut vielä kaiken lisäksi ovat monen mutkan takana, ei meillä koululla ole oikein riittänyt intoa kenelläkään alkaa niitä kehitellä. Ei minullakaan. Nyt kuitenkin kunta uusii sivujaan ja niiden päivittäminen tapahtuu erilaisella pohjalla ja myös kuvien mukaan ottaminen tulee helpottumaan. Tässä kävi nyt sitten niin, että minun piti lähteä treenaamaan näitä juttuja, vaikka olen kyllä hieman varovasti yrittänyt vakuuttaa, että minun kouluttamiseni alkaa jo olla hieman turhanpäiväistä, kun näitä työvuosia ei enää ihmeesti ole jäljellä. Onhan teknisestikin mahdollista, että jään ensi vuonna pois tästä hommasta ja siirryn eläkeläisten harmaaseen massaan. Ilmeisesti rehtorimme kuitenkin uskoo, että minä sitten siirrän tämän osaamisen jollekin, kun tämä homma loppuu ja niinpä löysin eilen itseni kunnanvirastolta treenaamassa uusien nettisivujen tekemistä. Homma tosin löpsähti, kun verkko ei toiminut, joten hieman meni kansanterveydelle eilinen päivä. Kuvassa keskellä oleva sumu ei johdu mistään muusta kuin siitä, että en kysynyt kuvassa olevilta ihmisiltä julkaisulupaa ja niinpä sotkin heidät pois. 

atk.jpg

***********

Tännän olin sitten ihan samassa paikassa kouluttautumassa, mutta tällä kertaa eri aiheesta. Kävimme koulutuksessa läpi malliesimerkkejä siitä, kuinka ilmiöpohjaista oppimista voidaan kehittää Googlen Driven avulla. Tänään verkko toimi ja muutenkin homma sujui. Opin uutta ja mielenkiintoista nähdä, miten saan siirretyksi nämä tiedot koulumme opettajille ja oppilaille. Kurssi jatkuu kahden viikon päästä.

Tässäkin kuvassa on sumua eikä nytkään kuvassa keskellä oleva henkilö suinkaan istu pussi päässä, vaan kun en tullut kysyneeksi julkaisulupaa, niin laitoin hänetkin sumuun. Takana oikealla on Essi.

koulutus.jpg