Rakkaassa kielessämme, kuetn kaikissa muissakin kielissä, on sanontoja, sananlaksuja, idiomeja eli sellaisia lausahduksia, jotka ovat käsittämättömiä selittää esim. ulkomaalaisille. On käytetty murteellisia, vanhanaikaisia tai lainattuja sanoja tai jopa kokonaan keksitty sanoja vauhdittamaan lauseen sanomaa. Areenassa on pyörinyt uutterasti ja sitten tietenkin FB:n kautta linkkinä on tullut vanha heikoista jäistä kertova hupaisan hauska, mutta hyvin opettavainen tarina siitä, kuinka jäihin pudonnut pelastetaan. "Älä hosu, kyllä sää sieltä selviät" on ilmeisen tuttu repliikki ainakin kaikille 60-luvun kasvateille. Tämän filmin lopussa (muistaakseni, en viitsi tarkistaa) se kuuluisa matala ääni sanoo: "Parempi virsta väärää kuin vaaksa vaaraa." Tätä on nykylapsille vaikea selittää, mutta kun oikein taululle kuvan kanssa piirrän, niin kyllähän se siitä aina selväksi tulee.

Yrittänyttä ei laiteta
Tätä en ole oikein ikinä sisäistänyt. Mihin sitä yrittäjää ei laiteta? Onko niin, että kun yrittää oikein kovasti, niin ei laiteta häpeään eikä moitita? Vai niin, ettei laiteta pois kuvioista. Tämä on minulle edelleen pieni arvoitus.

Vanhuus ei tule yksin
Hieman minä tämänkin kanssa olen painiskellut. Vanhusten yksinäisyydestä puhutaan tosi paljon. Ei se sosiaalisuus ja innostuneisuus lähteä bingoon yhtään siinä iän mukana kasva. Eivät kaikki vanhukset ole niin leppoisia, että heidän seuraansa kauan kestää. Jos on puolikuuro ja osadementoitunut vanhus, niin ei siinä kauan kukaan jaksa muistella pulavuosia 90 dB:n voimalla. Vai tarkoittaako tämä sitä, että kun vanhenee niin tulee kaikkia tauteja ja kolotuksia siinä määrin, että tautilista on yhtä pitkä kuin keski-ikäisen toimitusjohtajan cv ja kaikenlaiset vaivat ja ritinät ja ratinat ovat jatkuvasti seurana? Outoa...

Usein ihminen, joka puree kättä joka häntä ruokkii, nuolee jalkaa, joka häntä potkaisee.
Mitä? Tämä on kova juttu. Mitähän skottiystäväni Paul sanoisi tai ranskalainen Jonathan, joka osaa ja puhuu erittäin sujuvaa englantia... Often a person, who is biting a hand, which is feeding him, is licking a foot, which is kicking him. Hei haloo. Tähän en saa oikein tuntumaa tähänkään.

Syö missä syöt, mutta kotiin paskalle.
Mikäs tämän viisauden takana sitten on? Ruokailu on tärkeää, mutta minkä ihmeen takia minun pitäisi kiirehtiä kotiin, jos kylässä iskee hätä. Toki, jos on syönyt paljon valkosipulia, niin saattaa jättää jälkeensä pienen tuoksauksen kyläpaikan vessaan, mutta ainahan voi ihmetellä viemärin omituista tukosta ja jos luonto kutsuu, niin se on kyllä ihan inhimillistä eikä siinä tarvitse hävetä. Paljon pahempi juttu se ummetus on.

Suo siellä, vetelä täällä. 
Onkos tämä nyt sitä, että ei kertakaikkiaan mene hyvin? Ei siellä eikä täällä. Joku kansakoulun tai oppikoulun alaluokkien opettajamme hoki tätä usein. Koska koulussa ei voinut tunnustaa tyhmyyttään, ettei muka tiedä jotain, niin olihan se pakko vaan nyökytellä ja olla samaa mieltä, että suolla tarpoessa voi olla vetelät housussa. Niin minä sitä lapsena ymmräsin.

Sillä huono, millä voipi. 
Niin että mitä? Tämän voisi esimerkiksi pääministerimme sanoa, kun on ensin aikansa vatuloinut jotain juttua eikä valmista tule. Siellä oven ääressä hän voisi mikrofonit suussa todeta näin ja kansa ymmärtäisi tasan yhtä paljon kuin että hän selittäisi poliittisella kiemurakielellä Soinin ja Stubbin seistessä vakavasti nyökytellen vieressä.

Raukat menköhöt merten taa.   
Entäpä tämä sitten? Amerikkaanko pitäisi surkimukset lähettää? Minkä maailman ihmeen lausauksen vertauskuva tämä on? Kenelle voin osoittaa nämä sanat? Puljujärvelle ja Aholle ja Laineelle, kun lapsiraukat joutuvat lähtemään NHL:ään merten taa? 

Todellakaan nämä kaikki eivät oikein aukea. Onhan vanhoissa sananlaskuissa paljonkin hyviä ja opettavaisia ja fiksuja sanontoja, jotka on helppo selittää nykykielellä. Kömpelöllä on peukalo keskellä kämmentä, huonosti työnsä tekevän tai ilkeän ihmisen maine voidaan kuvata sanomalla paha kello kauas kuuluu,  minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa kertoo hyvin siitä kuinka vaikeaa uusia asioita on oppia, kun tätä ikää alkaa olla enemmän kuin tarpeeksi.