Kun se nyt sitten oikein potkaisi persuksiin kunnolla tuo talvi, niin onhan siitä sitten otettava irti sen mitä saa. Sellainen vesisateinen ja lämmin keli kuin oli ennen joulua latistaa kaikkien mielen, kun elkonakaan ei ole mitään tekemistä ja ennen kaikkea, kun on koko ajan niin pimeää. Nyt kun on edes vähän lunta, niin onhan tuolla ihan erilaista olla tuolla ulkona.

Emma on innokas luistelija. Ystävämme Jonathan ja Laeticia puolestaan ovat innokkaita jääkiekon ystäviä ja haluavat kovasti, että heidän poikansa oppii luistelemaan. Niinpä menimme eilen heidän luokseen ja otimme Emman mukaan. Oli muuten käsittämätöntä, kuinka kaksivuotias osaa luistella. Hänellä on hyvä tasapaino ja vaikka potku ei vielä synnykään, niin hän pystyy kääntymään ja astelemaan ja pitämään itsensä pystyssä mailankin kanssa ja kykenee sitten lyömään kiekkoa. Ihan uskomatonta.

Emma on oppinut jo pari vuotta sitten luistelun alkeet ja menee nyt oikein kivasti eteenpäin niin ikään kiekon ja mailan kanssa. Välillä hieman hupsahtaa takamukselleen, mutta eipä se haittaa - ei sieltä viisivuotias kovin korkealta putoa. No, neljävuotias, mutta ylihuomenna viisi.

Enemmän meillä oltiin huolissaan mummosta, joka tosi pitkän ajan jälkeen veti eilen luistimet jalkaan. Sen verran hän malttoi, että näin eka kerralla jäi se kaksoissalkow ja piruetti väliin, mutta ihan vanhasta muistista tuo luistelu sujui. Pluissaksi on luettava, että hän ei kaatunut kertaakaan.

em.jpg

********

Viime viikon purevat pakkaset ovat hieman heliittäneet. Torstain ja perjantain aikana kävi elohopea lähellä kolmeakymmentä, mikä alkaa jo olla aikamoinen juttu jopa näillä leveysasteilla, jos kohta ei mikään ennätys. Hassua sinänsä, että puhutaan elohopeasta, koska ei olisi enää tarvinnut mennä kovinkaan paljon kylmempiin lämpöihin, kun elohopeamittari olisi hajonnut. - 38,9 C on tuo elohopean jäätymislämpötila eli Lapissa ne olisivat jo hajonneet. Elohopeahan on myrkky, joten ei sitä ole syytä käyttää missään sellaisissa mittareissa, jotka ovat vaarassa särkyä. EU on esim. kieltänyt elohopeaa sisältävien kuumemittareiden käytön. Vanhanaikaisissa asteikkomittareissa käytetään alkoholia.

Aurinko nousee tänää klo 9.20 ja laskee 15.41. Viime torstaista, kun koulu alkoi on tullut pidennystä 13 minuuttia eli hiljalleen mennään eteenpäin. Pakkasta on parhaillaan seitsemän astetta, mutta siellä tuulee ihan sairaasti eli ei tuo ilma vieläkään ihan nautinnoliseksi herkeä.

Viikonloppuna Irmeli laittoi takkaan tulen, mikä meillä on siinä mielessä harvinaista, että emme paljon sitä polta, kun siitä ei ole oikein talolle hyötyä. Se sijaitsee niin hassussa paikassa, että siihen varautuva lämpö ei leviä muualle ja niinpä takkahuoneessa saattaa olla kymmenen astetta lämpimämpää kuin muissa huoneissa. Oli siinä saunan väliajalla ja jälkeen mukava istuskella, kun se oikein hehkutti lämpöään.

fire.jpg