Usein eri yhteyksissä joku pomo, johtaja, valmentaja, työneuvottelija, poliisi, lääkäri, asiantuntija ~ tavallaan kuka hyvänsä tulee odottavan ihmisen tai ryhmän luo ja kertoo, että nyt on hyviä ja huonoja uutisia ~ kummat ensin? Minulla on tänään molempia tarjolla, mutta onneksi juuri tällä hetkellä tuo hyvä puoli on asteen verran voitolla.

***********

Aloitan huonosta. Sain toissapäivänä postissa uuden pankkikortin. Oli toki mukavaa, että sain uuden kortin, koska en olisi lainkaan huomannut, että se vanha tapaus vanhenee toukokuussa. Kyseinen kortti on pelkkä Debit, koska se on ns. lomatilin kortti ja en ole siihen sitonut mitään luottoa. Menin sitten kauppaan yhtenä päivänä ja huomasin siinä jonottaessani, että siinä kortissa on se lukijalaitemaksuominaisuus. Ensin ajattelin, että hieno homma. Pienet ostokset saa maksetuksi muutamassa sekunnissa ilman koodeja ja korttien vetelyä ~ sen kuin vie lompakon lukulaitteen viereen. Tällä ominaisuudellahan saa maksetuksi ostokset, jotka maksavat alle 25€. Tässä sitten eilen illalla etsiessäni lompakkoani muutaman hetken, tuli mieleen, että mitäpä jos onnistun hukkaamaan lompakkoni tai pitkäkyntinen vie sen. Jos en sitten vähään aikaan, vaikkapa kuuteen tuntiin huomaa, että lompakko seilaa maailmalla, niin silloin kohtaan dilemman. Jos lompakkoni joutuu epärehellisen heepion kynsiin, niin hänhän ehtii kavereidensa kanssa käytellä korttiani yhtä mittaa hakemalla 25€:n ostoksia niin tiuhaan kuin vain sattuu huvittamaan. Neljäkymmentä ostosta siihen hintaan tekee 1000 euroa.

En koe itseäni vielä niin huonomuistiseksi ja huteroksi, että pelkäisin sen suuremmin hukkaavani tai unohtavani lompsaani minnekään, mutta ei sitä voi pitää mitenkään mahdottomana ajatuksena, että näin kävisi. Olenhan minä sentään vanha mies. Taskuvarkaitakin on olemassa. Ei varkauttakaan voi pitää poissuljettuna. Niinpä mielestäni tämä ominaisuus kortissa on huono uutinen. Se on siinä määrin huono, että olen päättänyt tuhota tuon kortin. Kun tässä aloin asiaa pohtia, niin käsittääkseni kukaan ei ole kysynyt minulta, saako kortissani olla tuollainen juttu. Toki voi olla niin, että pankista on joku selitys joskus tullut, mutta on sitten mennyt ohi sen ymmärtäminen.

Ajattelin tässä kohtaa vanhusta, joka esim. kaupassa tai pankkiautomaatilla asioidessaan toimii hitaasti. Ei nuorella ihmisellä ole ollenkaan ongelmaa napata lompsaa tai käsiveskaa tällaiselta vanhalta ihmiseltä ja jos siellä lompakossa on sitten tällainen kortti, niin silloin ovat kyllä Selman ja Einon eläkeroposet äkkiä mennyttä. Kovinkaan monella vanhuksella ei varmaankaan ole kännykkä matkassa ja jos onkin, niin onko kortin kuoletusnumero tallessa. Kuinka monella nuorella on?

opkortti.jpg 

***********

Olin eilen taas kreikan tunnilla. Tilasimme jo ennen joulua opettajamme välityksellä suoraan Kreikasta uudet oppikirjat, mutta eihän se ihan niin ripeästi etene eli ei tapahdu kuin Strömsössä. Eilen opettajalla kuitenkin oli iso paketti mukanaan ja niinpä saimme kaksi uutta kirjaa. Vasermmanpuoleinen on kreikan kielen verbikirja, missä on käytännössä kaikki kreikan verbit ja se miten ne taipuvat preesensissä, lyhyt- ja pitkäkestoisessa menneessä muodossa (aoristos ja paratatikos), perfektissä, partisiippina ja imperatiivina. Todella kätevä opus, joka auttaa erikoisen paljon käännöstöissä sekä suomesta kreikkaan että päinvastoin. 

Isompi kirja on melkoin monimuototeos - kertomuksia, kielioppia, kysymyksiä, kolme cd-levyä ja kysymyksiä niiden tarinoista. Ulkoisesti miellyttävä opus, jossa on taas pitkäksi aikaa opettelemista ja itseopiskelukin sujuisi, jos viitseliäisyyttä löytyy.

Tämä oli siis hyvä uutinen.

elli.jpg

*************

Hyvä uutinen on myös se, että kohtuullisen vauhdikkaan työviikon jälkeen ei tänä aamuna tarvinnut lähteä minnekään. Meidän piti lähteä Kotkaan, mutta Irmelin flunssa esti sen. Ei nimittäin ole pienintäkään syytä lähteä viemään tautia yli 90-vuotiaalle mummelille - siitä ei välttämättä hyvä heilahda.

Niinpä minä otin kevyesti ja rennosti ja kiepsahdin tietohallinnon sängylle. Otin padista yhden kesken jääneen elokuvan ja joululahjaksi saamani paditelineen avulla lökösin rennosti leffaa katsoen mahdollisimman mukavassa asennossa. Aika mageeta ~ etten sanoisi.

lepo.jpg