No, Runebergin päivä otti, tuli ja meni. Kyseessä on liputuspäivä ja sen pitäisi siis olla hieno ja merkittävä, mutta totta puhuakseni eilen koulussa hiihtotunti osoittautui merkittävämmäksi. Talvi täällä eteläisessä Suomessa ei ole ollut ihan siitä ykköspäästä ja niinpä edellytykset luonnonlumilla ja -jäillä toimimiseen ovat olleet kohtuuttoman heikot ~ jälleen kerran. Kaikesta huolimatta pääsimme eilen edes kokeilemaan hiihtämistä ja saimmepä opetetuksi muutaman pienen perusasian. Kaksivaiheinen vuorohiihto ja tasatyöntö sekä sauvoitta hiihtäminen eli pertsan potku olivat ohjelmassa ja ne saatiin ihan sujuvasti toimimaan. Oli tarkoitus tehdä ylämäen haarakäynti ja tavallaan se onnistuikin, jos kohta mäki oli sen verran jäinen, että oli tehtävä melkoisesti avustustyötä. Kaikesta huolimatta kaikki oppilaamme saivat hiihtää ja näin sekin osa on nyt edes kokeiltu. Saa nähdä pääsemmekö toisen kerran kokeilemaan. Ennusteen mukaan siirrymme piakkoin vesihiihtoon.

Runebergistä kyllä puhuttiin ja käytiin hänen elämäänsä läpi. Löysin Yle Areenasta oppimisen sivuilta hyvän kahden minuutin pikafilmin JLR:n elämästä, katsoimme sen ja luimme filmiin liittyvän kirjoituksen. Hyvä tietopaketti. Ennen joulua, tai paremminkin ennen itsenäisyyspäivää, musatunneilla lauloimme Maamme-laulua ja silloin kerroin useampaan kertaan Runebergin osuudesta tähän lauluun. Eipä sitä sitten tällä viikolla yksikään sielu muistanut ennen kuin olin sen erikseen kertonut. Siis myös teille arvoisat lukijat. Johann Ludvig Runeberg kirjoitti Maamme-laulun Vänrikki Stoolin tarinoihin. Koko runossa on 11 säkeistöä ja niistä laulamme ekan ja viimeisen. Runeberg kirjoitti runon ja Stoolin tarinat ruotsiksi, koska hänen suomenkielen taitonsa oli vallan puutteellinen. Hän asui 1850-luvun puolivälissä vuoden Saarijärvellä ja Ruovedellä, koska rahanpuutteen takia hänen täytyi ottaa yksityinen kotiopettajan duuni. Huolimatta kielitaidosta tai sen puutteesta, oli Runeberg kuitenkin ehdottoman suomalainen ja toimi aktiivisesti suomalaisuuden kannattajien keskuudessa ja vietti aikaansa vallan iloisissakin merkeissä.

***********

Tämä kulunut viikko oli hieman vaivalloinen. Ostin pari viikkoa sitten säkkikaupalla hiekoitushiekkaa ja niitä nostellessani loukkasin hieman selkääni. Sen verran kramppasi sitten, että pidin kaksi päivää rokulia ja söin tarpeellisia kipulääkkeitä ja kyllä tämä tästä. 

Sunnuntaina Thromos teki lähes täyden treenin tulevaa keikkaa varten ja maanantaina harjoittelimme sitten Piken eläkekonserttiin. Molemmat alkavat olla aika kuosissaan, vaikka toki tarvitsemme harjoitusta - ei se laulu itsestään kuitenkaan toimi, vaikka olisi kuinka helppoja ja tuttuja biisejä. Produktiolla on ohjelmassa pelkästään vanhoja Piken uraan ja kuoroomme liittyviä lauluja ja itse tapahtuma tulee olemaan multitaiteellinen, kun nykyään Lahdessa asuva Juha tulee esitäämään kuvaperformanssin.
Thromoksen ohjelmistossa on kaksi kokonaan uutta laulua ja sitten joitakin tosi vähän esitettyjä, mutta laulamme toki joka keikalla niitä meidän huippubiisejä, kuten Hauki, Taivas vain tietää, Maailman toisella puolella ja Satumaa.

produ.jpg

*************

Runebergiä juhlin sitten ihan keskenäni syömällä Runebergin tortun ja juomalla kuppoisen kahvetta. Legendahan tai lienee ihan tosi juttu, että Johanin piti aamuisin saada torttu ja sen lisäksi kai joku snapsi, jotta luovuus pääsi liikkeelle. Ihan en satavarmana mene tätäkään allekirjoittamaan, mutta hieman JLR:n historiaan tutustuneena uskoisin, että persous aamu-( ja päivä- ja ilta- ja väli-) snapseille oli hyvinkin olemassa.

rune.jpg