Viime viikolla kansakunnasamme kohistiin hillittömästi tulevista rikesakkomaksuista, joita valtiovalta suuressa viisaudessaan on päättänyt korottaa huimaavasti. Kieltämättä nousu on aika kova ja nipistää vallan kummasti, jos sellaisen saa. Hallitus on ilmeisesti laskenut, että ihmiset tekisivät rikkeitä ihan vanhaan malliin ja näin tämä valtion pohjaton kassa saisi entistä enemmän täytettä viattomilta kansalaisilta.

Tavallaan en halua kehuskella, mutta kun nyt alkuun pääsen, niin kehunpa kuitenkin. En ole nimittäin ikinä saanut sakkoja yhtä pysäköintivirhemaksua lukuunottamatta. Olen kuitenkin autoillut yli 40 vuotta ristiin rastiin ja pääasiassa Etelä-Suomen teillä ja jossain määrin Keski-Suomessa. Koska olen noin keskimäärin joviaali kansalainen, en halua olla itsekäs ja olla kertomatta erinomaista vihjettä näiden sakkojen välttämiseen tulevaisuudessakin, niin paljastan tämän salaisuuden ja lupaan, että saatte käyttää.

Rikesakkojen antamiseksi on kehitetty jonkinasteinen säännöstö, joita rikkomalla sitten se lappusen saa. En minä niitä kaikkia tiedä, joten voin siis joskus joutua tietämättäni uhriksi. Kaksi juttua on kuitenkin sellaista, joista tiedän helposti napsahtavan ylimääräistä ja joutavaa maksettavaa. Jos joku nyt ihan oikeasti ei niin asiasta piittaa, niin nyt kannattaa lopettaa lukeminen.

Olen jo muutaman kerran lukenut facebookiin lähetetyn linkin kautta yhden aivan fantastisen keinon, jolla voi välttää ainakin yhden rikesakkotyypin. Tämä keksintö on maasta, jossa asuvia ihmisiä voi kaiken kaikkiaan pitää ihan älykkäinä ja ainakin kaikki ne sieltä olevat ihmiset, joita tunnen, ovat tavattoman mukavia. Kyse on Tanskasta. He ovat keksineet todella mullistavan tavan välttää ylinopeussakkoja ja kaiken lisäksi keino on aivan laillinen. Valtiovaltaa voi ns. kusettaa silmään oikein laillisesti ja antaa sen raharohmun jäädä nuolemaan haisevia näppejään kertaiskulla. En ole sinne Tanskaan viitsinyt kuitenkaan soitella ja vaatia patenttia tälle keksinnölle, vaikka olen tämän tiennyt jo todella kauan. No niin, nyt on aika paljastaa. Kun ei aja ylinopeutta, vaan noudattaa maantien varsilla olevia keltapohjaisia, punareunaisia pyöreitä merkkejä, joiden keskellä on mustilla numeroilla merkitty numero, joka kertoo suurimman sallitun nopeuden, niin eipä sakkopaperi leyhyttele eikä kiusaa ollenkaan. Merkki on tämän näköinen. Ehkä oletkin nähnyt sen.

40.jpg

Nykyaikana nopeuden säätäminen on lisäksi helppoa, koska hiljalleen autoissa yleistyy vakionopeuden säätö eli cruiser. Tien varsilla on siellä ja täällä näyttötauluja, joista näkee oikean nopeutensa ja näin voi laskea mittarivirheensä pois eikä tarvitse ärsyttää takana tulijoita. Yksinkertaista ~ eikö totta.

************

On minulla toinenkin vinkki (jos nimittäin jaksoit tänne asti lukea). Tämäkin on helppo juttu. Nykyäänhän käytännössä kaikilla on matkapuhelin eli kännykkä. Menepä puoleksi tunniksi jonnekin tien varteen ja katsele ohikulkevia autoilijoita. Siellä on yksi ja monta kuskia, jotka ajelevat luuri korvalla. Lain mukaan kyseinen toiminta on luvatonta ja siitä saa napsaista rikesakon. Tunnen paljon ihmisiä, jotka ovat tämän saalistuksen kohteeksi joutuneet. Tämänkin hiillostuksen lopettamiseksi on olemassa parikin hyvää konstia. Ensimmäinen on yksinkertaisesti se, ettei puhu ajaessaan ollenkaan. Silloin ovat kätöset mukavasti vapaana autoilua varten.

Toinen hyvä juttu on kytkeä kännykän bluetooth auton radioon. Silloin voi höpötellä niin paljon kuin huvittaa, pitää kädet ratissa ja olla ajavinaan. Ainakaan silloin ei kännykkä ole riesana.

*********

Tämä oli kaiken kaikkiaan hyvin yksinkertaista. Ajatelkaapa, jos kaikki suomalaiset keksisivät nämä samat jutut ja ottaisivat käyttöön. Ei siinä pääsisi valtion rahakirstu paisumaan eikä ahne käsi haisemaan. Me pienet ihmiset saisimme pitää rahamme ja käyttää ne ihan omiin juttuihimme ja näyttää salaista keskisormea viranomaisille.