Pääsiäinen alkaa hiljalleen vaipua tältä vuodelta unholaan. Varsinaiset juhlapäivät ovat jo ohi ja ylen nettisivujen mukaan maanteillä alkaa olla vipinää. Tiet ovat kuitenkin uskoakseni hyvässä kunnossa ja ainakin Etelä-Suomeen on luvassa lämmintä ja kuivaa, joten mitään katstrofaalista liikennekauhua ei pitäisi kelin puolesta syntyä. Tosin en tiedä pohjoisemman Suomen sää- ja keliolosuhteista, kun en ole hetkeen aikaan uutisiakaan katsellut.

Paavo kävi eilen vaihtamassa kesärenkaat alle. Hän uskoo ja luottaa siihen, että talvi on jo ohi ja pahempia liukkauskatstrofeja ei enää ole tulossa. Me odottelemme vielä hiukan aikaa, koska Irmeli joutuu ajoittain ajelemaan tuonne pohjoisen Vihdin kyliin ja siellä saattavat tiet hyvinkin olla jäässä huhtikuun aamuina, jos lämpötilat liikkuvat nollan lähellä. 

*************

Pääsiäiseen kuuluu olennaisesti tiettyjä ruokia ja tapoja. Koska se on yhtä aikaa kirkollinen ja maallinen juhla, ovat ne vanhat tavat aika lailla sekoittuneet ja niinpä siellä noidat ja munat seikkailevat samoissa tarinoissa ja lopulta se, mikä on alunperin kristillistä on kyllä vahvasti miksautunut noitien ja pupujen hulinoihin.

Meillähän oli jouluna tuossa ikkunalla koristeena punaisia lasipalloja. Punaiset pallothan toki kuuluvat joulun koristeisiin ja siksi ne olivat siinä koko lomamme ajan ja vielä loppiaisen ylikin. Tässä vielä muistikuvaa kolmen kuukauden takaa.

jouaa3.jpg

Nyt meillä sitten on siis pääsiäinen ja toki meillä on lasipalloja tähänkin juhlaan. Ne vaan ovat ajan tapojen mukaan keltaisia. Iloisen pirteitä - eikö vaan.

p%C3%A4%C3%A4si%C3%A4isikkuna.jpg

Toinen juttu, mikä kuuluu pääsiäiseen on tietenkin mämmi. Koulussa kysyin oppilailta, mitä he pitävät moisesta juhlaruuasta ja kuten on helppo arvata, niin siitä joko tykätään tai ei tykätä, mutta mitään välimuotoa ei ole. Minä pidin siitä lapsena edellyttäen, että siihen sai laittaa runsaasti sokeria ja kermaa (tai lehmän maitoa). Ihan raakana se ei oikein maistunut. Nykyään voin syödä mämmiä ihan miten vaan, mutta onhan se toki parasta siinä epäterveellisessä muodossaan eli päälle kermaa ja sokeria.

m%C3%A4mmi.jpg

*********

Pääsiäiseen kuuluu sitten tietenkin lammas. Entisiä määkijöitä kasataan pöytään mitä kummallisimmin tavoin valmistettuna ympäri maailmaa ja olihan sitä sitten meilläkin ja itse asiassa on vielä ainakin tänään ja jos hyvin käy, niin vielä huomennakin. Aikamoinen lihaköntsä olikin, mutta oli tosin syöjiäkin.

lammas.jpg

*****

Suklaa tietenkin on pääsiäisen iso juttu. Suklaamunia on joka paikassa niin paljon, että suklia alkaa tulla korvistakin ulos. Onneksi ne on kohta syöty. Tämä kuva on jo monta vuotta kiertänyt netissä FB:n ja muiden medioiden kautta, mutta pitäähän se ottaa esiin, kun se on niin kerrassaan hyvä...

perse.jpg

**********

Meillä oli eilen runsaasti syömäreitä ja olihan se toki mukavaa. Kaikki lapset, Jussi, lastenlapset, Laeticia, Joona ja Jonathan eli yhteensä meitä oli kaikkiaan 13 ruokavierasta. Pientä (siis tosissaan aika suurta) järjestelyä piti väkerrellä, että saimme kaikki samaan paikkaan, mutta ei tuo niin mahdottoman vaikeaa ollut. On meillä ollut enemmänkin syömäreitä joskus.

p%C3%B6yt%C3%A4.jpg