Opin lukemaan ihan hirveän pienenä. Jarmo (veljeni) meni kouluun syyskuussa 1961 ja kun hän opetteli lukemaan, niin minä opin siinä sivussa eli olen ollut neljä. En muista lainkaan lukutaidotonta elämää eli onhan se taito melko pienenä syntynyt. Muistan ihan hirveän pienenä lukeneeni Aku Ankkaa ja muita sarjakuvia, mitä niitä nyt olikaan ja hyvin pienenä keksin mennä naapuriin, missä oli minua kymmenisen vuotta vanhempi Pertti, jonka huoneessa oli saina hirveästi sarjiksia. Lapsuudenkodissani ei ollut mitenkään kovin paljon kirjoja, mutta kyllä niitä lahjaksi saatiin ja jossain vaiheessa sitten löytyi kirjasto. Lainailin kovasti kaikkea lukemista, mutta en vielä kovin paljon Vesannolla asuessamme, vaan varsinainen kirjastointo syntyi minulle Kivijärvellä ehkä 9- tai 10-vuotiaana.

Kun muutimme Kivijärvelle vuonna 1966, kävin usein setäni luona ja ihailin aina heidän kirjahyllyään, joka täytti kokonaan heidän olohuoneensa yhden seinän. Siellä oli kaikenlaista kirjallisuutta ja jotenkin ajttelin, että minulla on joskus oltava samanlainen.

Kun sitten muutimme opiskelujen jälkeen Vihtiin, aloimme ostella kirjoja. Toki lapsille ihan lastenkirjallisuutta, mutta koska se oli aikaa ennen internetiä, niin ostimme myös tietosanakirjoja ja muita tietokirjoja. Kuuluimme jossain vaiheessa aika moneen kirjakerhoon - ei välttämättä yhtä aikaa - ja sieltä niitä opuksia tuli välillä vahingossakin, kun ei niitä aina muistanut peruuttaa. Kävimme ahkerasti kirjakaupoissa ja jossain vaiheessa myös antikvariaateissa ja niinpä nuo hyllyt hiljalleen täyttyivät.

Toiveeni koko seinän kirjahyllystä toteutui lopulta, kun muutimme tähän taloon. Ostimme ison hyllyn ja sijoitimme sen olohuoneeseen ja sekä kuvien että videoiden mukaan se täyttyi vallan nopsasti. Kun lapset sitten muuttivat pois täältä, valtasimme yhden huoneen ja siitä tuli kirjasto. Siellä on nyt itse asiassa sen ison hyllyn lisäksi toinenkin kirjavarasto, joka on lähinnä kaappi. Saimme sitten Irmelin kotoa yhden lisähyllyn, joka on meidän tietokonehuoneessa. En yhtään osaa ennustaa, kuka nämä hyllyt sitten joskus tyhjentää, mutta juuri tällä hetkellä minua viehättää se, että meillä on hyllyissä kirjoja, joista osa kieltämättä lojuu siellä todennäköisesti lukemattomana seuraavat 50 vuotta, mutta siellä on tosi paljon myös sellaisia opuksia, joita tulee avatuksi, katselluksi ja jopa luetuksi vielä moneen kertaan.

Kirjaston isossa hyllyssä on romaaneja, tietoteoksia, kielten kirjoja, matkaoppaita, lastenkirjoja, musiikkiteoksia eli se on vähän niin kuin oikean kirjaston yleinen osasto.  

hylly1.jpg

*********

Tietohallintohuoneen kirjahyllyssä on levyjä, dvd-leffoja, valokuvakirjoja ja aika paljon jännäreitä jos kohta muitakin opuksia sekä kansioita, joissa on järjestöpapereita ja nuotteja. Melkoinen sekaläjä kaikkiaan.

hylly2.jpg