Meidän huushollissa on laite, jonka tekninen nimi on painepesuri. Sillä ruiskitaan täsmäohjattua vesisuihkua kohteeseen. joka saa luvan olla melkoisen kova ja kestävä, koska vedenpaine voi aiheuttaa väärään paikkaa suihkutettuna ongelmia. Meidän painepesurimme on kyllä jonkun merkkinen, mutta en sitä kyllä tähän hätään muista, enkä viitsi mennä katsomaan. Punainen se kuitenkin on. Päinvastoin kuin esim. meidän kulkuvälineemme, emme ole antaneet tälle vekottimelle erillistä kutsumanimeä.

pesur.jpg

***********

Painepesuria ei käytetä talvella ollenkaan. Jos sitä haluaisi käyttää, pitäisi olla jonkinlainen halli tai ainakin niin, että letkut olisi helpompi asettaa paikoilleen, kuin miten meillä laitetaan. Pesuri otetaan yleensä esille ensimmäisen kerran talven jälkeen sellaisena päivänä, kun on auton ja pyörien ja mopon pesemisen aika. Usein tuossa huhtikuun puolivälissä. Näinhän kävi tänäkin keväänä, jos kohta pesuhommiin päästiin vasta vappuna, kun koko huhtikuun ajan oli niin kylmä.

Seuraava pesurin tarve onkin aina ollut merkittävä. Ulkohuone ja sen kalusteet sekä betonipation puuritilät ovat talven jäljiltä melkoisen sotkuiset ja siksipä ne on sekä pestävä että öljyttävä. Tyhjensimme tiistai-iltana koko pation ja eilen sitten iltapäivällä koulun jälkeen aloin pestä niitä. Ensin pesurilla päällisimmät pois, sitten hankasin juuriharjalla ja Tolu-vedellä kamat puhtaaksi ja taas sitten huuhtelin saippuan pois.

pesur2.jpg

Tähän duuniin kului aikaa huomattavan paljon enemmän kuin voisi uskoa, mutta yritin olla huolellinen, koska Irmelin ajatus oli (kuten aiempinakin keväinä) öljytä nuo puhtaat tavarat, jotta ne sitten taas olisivat siistit ja kestäisivät kauemmin. Lopputulos kauttaaltaan on sitten mainio - näyttävät lähes uusilta.

Meidän pesurissamme on myös terassiharja, jota todellakin tarvitaan vain kerran vuodessa, mutta se on kerrassaan mainio kapistus Ulkohuoneen lattian puhdistamiseen. Tuossa kuvassa näette, kuinka Irmeli kuljettaa laitetta kuin pölynimuria ikään, mutta siellä suojuksen alla pyörii kaksi harjaa hyvää vauhtia ja samalla, kun vesi tulee lujaa, ne harjat pyörivät ja putsaavat pintaa. Tämä vekotin säästää runsaasti sekä aikaa että vaivaa.

pesur3.jpg 

********

Tänä aamuna sitten samalla, kun Irmeli öljysi tuoleja ja pöytää sekä Ulkohuoneen lattiaa, minä kävin putsaamaan grilliä. Se oli jotenkin putsattu jo syksyllä, mutta totuuden nimissä ei kovin hyvin ja niinpä nyt oli tartuttava toimeen oikein kunnolla. Ne tulelle ja rasvalle joutuvat osat käsittelin asiaankuuluvilla aineilla, mutta suurimman osan grillistä putsasin painepesurilla. Siellä saivat enimmät sotkut kyytiä ja lopputulos on uskoakseni taasen kerran oiken hyvä, kunhan kaikki osat saadaan hyvin putsatuksi.

pesur4.jpg

*********

Loppukesän ajan pesurimme on kaiken kaikkiaan vähemmällä käytöllä, koska emme esim. pese mattoja sillä. Emme oikein ole käsittäneet, miten se parhaiten pesurilla luonnistaisi ja siksi Irmeli on käynyt tuoola matonpesupaikalla hankaamassa matot ihan perinteisesti juuriharjalla ja mäntysuovalla. Pääasiassa pesuria käytetään auton pesemiseen ja pari kertaa kesän aikana tuon grillin huuhteluun. Muuten se saa lepäillä.