Koulu päättyi. Olemme kesälomalla. Kouluikäisiä lapsia ja heidän opettajiaan on Suomessa varmaan lähelle miljoona henkilöä eli melkoinen joukkio siirtyi tänään todistukset saatuaan kesälaitumille. Edessä on käytännöllisesti katsoen yli kaksi kuukautta aikaa, jolloin en tee tätä normaalia koulutyötäni eli siis opeta lapsosia ketteriä. Verrattuna sellaiseen työntekijään, joka tekee käytännöllisesti katsoen melkein mitä muuta tahansa, minulla on tietenkin hirveästi paljon enemmän näitä lomapäiviä. Vuodessahan on 365 päivää, joista meillä on 193 pakollista koulutyöhön liittyvää eli vapaalle jää 172 päivää. Niistä tietenkin voidaan vähentää viikonloput eli 104 päivää, jolloin jää 68. Tästä määrästä vähennetään vielä arkipyhät ja muut yleiset vapaapäivät, jolloin jäljelle jää 58 lomapäivää. Se on reilusti enemmän kuin muilla aloilla, mutta ei siitä opettajia pidä syyttämän ~ yksikään nykyään työssä oleva ope ei ole ollut säätämässä koulun työ- ja vapaapäiviä. Noista 58:sta päivästä täytyy kyllä vähentää vielä esim. ennen lukuvuotta tehtävät valmistelupäivät, jotka ovat vapaaehtoisia, mutta kaikesta huolimatta ne valmistelut on pakko tehdä, koska ihan suoraan lomalta ei yksinkertaisesti voi mennä takaisin karttakeppiä heiluttelemaan. Moni opettaja, kuten minäkin, kuuluu koulun johto- tai suunnitteluryhmään ja siihen työhön kuluu helposti muutama päivä. Joka tapauksessa meillä on enemmän vapaata kuin useimmilla muilla aloilla.

Koska muutoksia ei ole tehty juuri lainkaan sen jälkeen, kun aloitin open hommat, saan nyt sitten ihan sopimustemme mukaisesti laittaa nuo selkäni takana näkyvän rakennuksen ovet kiinni noin kahdeksi kuukaudeksi.

 ukset.jpg

*********

Kevätjuhla vietettiin jälleen kerran Kirkkoniemen koulun takana sijaistevalla kesäteatterilla. Kaunis ja lämmin aamu ilahdutti meitä ja mahdollisti tämän ulkojuhlan. Aina ei ole ollut näin ja niinpä olemme viime hetkessä joutuneet siirtämään juhlan koulun liikkasaliin, joka on aivan liian pieni tällaisiin tapahtumiin, joihin tulee ihan valtavasti ihmisiä. Meillä on noin 450 oppilasta ja jos jokaiselta tulee keskimäärin yksi aikuinen juhlaan, on siinä jo juhlijoita 900 ihmisen kieppeillä. 34. kouluvuoteni päätteeksi sain jälleen kerran soittaa suvivirren, joka menee kyllä hyvin ulkoa soittaen, mutta enpä ennen soittamaan menoani muistanut toisen ja kolmannen säkeistön järjestystä ~ kumpi tulee ensin, niityt vai linnut, muistatteko te?

suvari.jpg

***********

Kun sitten olimme jakaneet oppilaillemme todistukset ja päästäneet heidät kesälaitumille, kävimme Markun kanssa siivoamassa teatterilta äänentoistolaitteet ja se oli sitten siinä ja kello oli häthätää puolen päivän kuvioissa. Kun pääsin sitten kotiin, vaihdoin leningin ja aloin arkihommiin. Minun piti käydä lainaamassa Jussilta siimaleikkuri, koska meidän leikkuri ei toiminut. Sillä aikaa, kun minä heiluin kotiojassa lainaleikkurin kanssa, Jussi tutki meidän vanhan ja uskollisen ja lopullinen tuomio oli sitten se, että sökö mikä sökö. Täytyy käydä ensi viikolla hakemassa uusi, mutta kyllähän tuo vanha kauan palveli - ostin sen kesällä 1999.

siimis.jpg