Minulla on skottiystävä, johon olen tutustunut jo lähes viisikymmentä vuotta sitten, mutta jonka kuitenkin tapasin ensimmäisen kerran vasta reipas kymmenen vuotta sitten. Tarina alkoi koulusta. Englanninopettajamme Aarno Rönkä suositteli suuresti, että jokaisen olisi kielitaitonsa kehittymisen vuoksi syytä kirjoitella englanniksi ja mikäpäs sen parempi juttu kuin kirjekaverin hankkiminen. Koulun kautta sitten saimme näitä "pen-paleja" ja minä sain kirjeystäväkseni nuoren skottipojan, Paulin läheltä Glasgowia. Paul on samanikäinen kuin minä - pari kuukautta nuorempi eli tässä iässä ihan samanikäinen.

Kirjoittelimme käytännössä koko 1970-luvun, kunnes joskus armeijavuoteni aikana yhteytemme loppui ja hiljeni aina 2000-luvulle saakka. Joskus reipas kymmenen vuotta sitten aloin googlailla häntä, mutta hänen sukunimestään johtuen kaimoja löytyi aika lailla. Eräänä päivänä selailin Paulin kotikunnan webbisivuja ja siellä oli sellainen sivusto, johon saattoi jättää viestejä. Sivuston nimi oli "Missing old friend?" Sinne sitten jätin tiedot ja yllättävää kyllä - Paul lopulta löytyi sitä kautta. 

paul1.jpg

*********

Olemme sittemmin tavanneet muutaman kerran sekä Suomessa että Skotlannissa ja myös Lontoossa. Paul laittoi talvella viestin, että hänellä on hieman käyttämätöntä lomaa ja kyseli kainosti, voisiko hän tulla käymään meillä muutaman päivän retkelle. No, mikäs siinä ja niinpä hän sitten viime viikon keskiviikkona saapui meille ja vietimme todella mukavavn viikonlopun.

paul2.jpg

*****

Paul tutustui torstaina meidän kouluumme ja tykästyi todella suomalaiseen järjestelmään luvaten kertoa kaikille tuntemilleen opettajille, mitä hän näki ja koki. Perjantaina hän kävi Irmelin päiväkodissa ja sitten Irmeli ja Paul tekivät retken Ainolaan, koska päiväkodissa oli sattumalta Sibelius-konsertti ja Irmelillä vapaapäivä ja niinpä Paul sai tutustua Suomen suurimman säveltäjän elämään ihan ydinpaikalla.

Lauantaina haimme Paulin puolison lentokentältä ja vietimme illan sekä meillä että Essin ja Jussin luona. Sunnuntaina sitten ajoimme Helsinkiin ja vietimme lämpimän päivän Suomenlinnassa tutustuen mm. sukellusvene Vesikkoon.

paul4.jpg

********

Tällaiset tapaamiset ovat aina mukavia ja toivottavasti vielä joskus taas saamme aikaiseksi kohtaamisen joko Skotlannissa, Suomessa tai jossain muualla. Kukapa sitä koskaan tietää?