Brasiliassa riehutaan nyt sitten reippaan parin viikon ajan olympiakisojen tunnelmissa. Onhan se totta, että kyseessä on maailman suurin yhtenäinen urheilutapahtuma ja onhan tämä homma ollut tekijöilleen ja suurelle osalle kansoja aina kovin merkittävä.

Muistan selkeästi ensimmäiset seuraamani olympiakisat. Talvella 1964 meillä oli jo televisio ja koska en ollut vielä koulussa, saatoin seurata noita Innsbruckin kisoja hieman alle seitsenvuotiaan innolla. Mieleen jäivät Veikko Kankkosen ja Eero Mäntyrannan huikeat suoritukset mitaleineen. Syksyllä sitten Tokion kisat taisivat jäädä aika vähälle, koska olin ensinnäkin aloittanut koulun ja aikaero ei kyllä oikein suosinut koulupojan kisaseurantaa. Muistan kyllä lukeneeni Pauli Nevalan keihäskullasta sekä Pentti Linnosvuon ja Wäinö Markkasen ampumissaavutuksista. Muuten en Tokion kisoista mitään muista.

Talvikisat 1968 olivat Ranskassa, Grenoblessa. Minä olin silloin kovan flunssan takia varmaan pari viikkoa koulusta pois ja seurasin toki kisoja. Mieleenpainuvin oli miesten viestihiihto, kun Eero Mäntyranta hiihti ankkuriosuudella Neuvostoliiton Vladimis Belousovin kiinni ja nosti Suomen pronssille.

Kesäkisat olivat Mexicossa ja aika paljon on unohtunut. Yöllähän ne lähetykset tulivat eli se, mitä muistan on kaiketi pääasiassa jälkilähetysten ja lehdistä luettujen juttujen varassa.

1972 ja 1976 kisat ovat tietenkin hyvin muistissa Virenin ja Pertti Karppisen ansiosta ja niitä jaksoinkin jo seurata. 

80- ja 90-luvulla seurailin enemmänkin talvikisoja, kun Suomella vielä oli menestystä. Kesäkisoista olen sitten vaan aina pyrkinyt valkkaamaan mielenkiintoiset tapahtumat, kuten yleisurheilun. Sama trendi on jatkunut 2000-luvun aikana.

Rion kisat tulevat jäämään lähes täysin huomiotta. Olen sen verran menestysriippuvainen, että kun kerran mitaleille ei ole missään lajissa mitään mahdollisuuksia, niin pääasiassa en viitsi uhrata aikaani yövalvontaan. Jos keihäspojat jotenkin osoittautuvat olevansa vireessä, niin kyllä minä sitten saatan etsiä keihään loppukilpailun, mutta sekin tulee muistaakseni yöllä eli eipä taida olla toiveita sen katsomiseen, mutta parasta nyt olla lupailematta. Katsotaan karsintojen jälkeen.

Nämä Rion kisat taitavat kuitenkin jäädä satunnaisotosten varaan. Nyt jo suututtaa, kun Ruotsi sai uinnissa kultamitalin...

olymppia.jpg