Syyskuu tulla tupsahti aurinkoisena ja lämpimänä. No, näinhän se ei voi jatkua eli kyllä tässä parin viikon sisällä varmaan tapahtuu melkoista kelillistä muutosta, mutta jos nyt ei kertaheitolla sitä romahdusta tulisi, niin mikäpä tässä ollessa. Minulla on liikkatunteja keskiviikkoisin ja kas kummaa, kuinka onkaan sään haltija ollut puolellani (ja oppilaiden puolella), kun joka keskiviikko on ollut pelkästään upea keli. Kaikki, mitä ollaan suunniteltu, on pystytty tekemään ja vain jalat ovat kastuneet, kun nurmikko on aamuisin ollut hieman märkä.

Nurmikon leikkaaminen elokuun aikana on ollut melkoista arpomista. Sateella sitä ei viitsi leikata eikä heti sateen taottuakaan. Mielellään antaisin viheriön kuivua päivän tai pari. Eipä vaan ole onnistunut. Jos onkin sateiden välissä ollut poutaa, niin jonkinlaista kuuroa on kyllä taivaalta pudottanut ja taas on ollut ruoho märkää. Ei se leikkaamatta ole jäänyt, mutta melkoista suunnittelua ja venkoilua tuo homma on nyt tämän menneen kesän aikana ollut, vallankin elokuussa.

***********

Yksi varhaisen nuoruuteni ja sitten vähän myöhempienkin aikojen telkkarisuosikkini oli Peyton Place. Kyllä, ihan totta. Kyseinen sarjahan oli niin hilipilihömplää kuin olla ja osaa, mutta sitä sanotaan kaikkien saippuaoopperoiden äidiksi ja niinhän se taisi olla. Mitään vastaavaa ei ollut aiemmin ollut ja niinpä suomalaiset hassaantuivat aiheeseen ihan tosissaan.

Sarja alkoi Suomessa vuonna 1969 eli minä olin 12-vuotias ja sitä pyöritettiin sitten aina vuoteen 1974 saakka, jolloin täytin 17. Sellainen mielikuva on, että minulta ei jäänyt yhtään jaksoa näkemättä, paitsi silloin, kun ukkonen riehui Kivijärven päällä eikä silloin voinut pitää mitään sähkövempelettä päällä. Menin lukioon vuonna 1973 ja ensiksi luulin, että nyt jää koko juttu näkemättä, mutta kävikin niin, että siinä talossa, missä asuin viikot, oli perheen rouva yhtä innokas PP:n katsoja kuin minä ja niinpä me sitten yhdessä nautimme uusenglantilaisen pikkukaupungin käsittämättömän sekaisesta, ihmeellisestä elämästä.

Kuluneet 42 vuotta ovat olleet peytonplacettomia eikä tuota ole osannut kaivatakaan. Joskus olen kyllä sanonut, että jos löytäisin koko sarjan jostain, niin katsoisin koko paketin saman tien. Kas kuinka ollakaan - löysin ainakin osan kyseisestä ihmeteoksesta YouTubesta. Muutaman jakson katsoin ja on kyllä pakko todeta, että kovin könkkäistä tuo homma oli.

pey1.jpg

Niin tai näin, niin uskoisin, että Peyton Place nosti ainakin kaksi näyttelijää suureen suosioon. Toinen heistä oli Ryan O'Neal, joka esitti rikasta poikaa - Rodney Harringtonia. Toinen taas oli Mia Farrow, jonka rooli hehkeänä, viattomana, kilttinä ja niin puhtoisena Allisonina oli aivan omaa luokkaansa.

pey2.jpg

********

Peyton Place iski niin rajusti suomalaisten suoneen, että koko maa hiljeni keskiviikkoiltaisin ja lehmätkin lypsettiin aikaisemmin, että varmasti kaikki navettahommat ehdittiin tehdä ennen suurta seikkailua. Äitin, joka ei katsonut televisiota eikä tiennyt Peyton Placen ihmeistä tuon taivaallista, järjesti kerran marttaillan meillä ja hämmästyi, kun yhtäkkiä puoli yhdeksän maissa kaikki yhtäkkiä sinkosivat liikkeelle, että varmasti ehtivät kotiin ennen puoli kymmentä. Tuon kerran jälkeen äiti oppikin, ettei kannata laittaa martta- eikä muutakaan iltatilaisuutta keskiviikoksi. 

Odotettu hetki taisi olla yhdeksän tai puoli kymmenen aikaan, kun ne ensimmäiset tunnusmusan sävelet kilahtivat lähes jokaisessa suomalaisessa talossa ja torpassa. "This is a continuing story of Peyton Place..."