Vuosi 1960 on ensimmäinen elämäni vuosi, josta minulla on oikea muisto. Se liittyy kesämökkiimme ja sen rakentamiseen. Mökin terassilla ei vielä ollut lattiaa ja siitä piti taiteilla lautojen yli. Lisäksi muistan, kun meidän venettä lähdettiin tuomaan jollain isolla autolla Vesannolta Kivijärvelle, mutta tämä on hämärä hetki ja lisäksi saattaa olla eri vuosikin.

Asuimme edelleen Vesannolla. Elämä lienee ollut hyvin pienissä ympyröissä eli kotona, kirkossa ja perheemme ystävien luona. Varmasti kesällä oltiin Kivijärvellä. Autoa ei ollut eli matkustimme bussilla, mutta en minä niistä mitään muista.

Maailmalla tapahtui paljon kaikkea. Tammikuussa kaksi miestä laskeutui sukelluskellolla Mariaanien hautaan 10750 metrin syvyyteen. Helmikuussa Miss Suomi jätettiin valitsematta, kun ei löytynyt parasta neitosta. Squaw Walleyssa pidettiin talviolympialaiset eli elämäni ensimmäiset o-kisat. Maaliskuussa amerikkalaiset lähettivät 3500 sotilasta Vietnamiin. Etelä-Afrikassa mustien väkijoukkoa ammuttiin kuta kuinkin ilman syytä ja yli 50 kuoli. Ensimmäinen patentti laserille myönnettiin.

piano60.jpg

********

Huhtikuussa ensimmäiset ruotsalaiset naispapit vihittiin. Alvar aallon suunnittelema Seinäjoen kirkko, Lakeuden Risti vihittiin. Toukokuussa syntyi melkoinen diplomaattinen ongelma, kun amerikkalainen vakoojakone pudotettiin Neuvostoliiton ilmatilassa. Kesäkuun alussa tapahtuivat kuuluista Bodomin järven murhat. Heinäkuussa Kuuban ja USA:n välit kiristyivät. Heinäkuussa Suomessa riehui poikkeuksellisen raju ukkonen. Elokuun alussa seitsemän entistä Ranskan afrikkalaista siirtomaata itsenäistyi. Kuubasssa tapahtui vallankumous ja Kypros erosi Yhdistyneestä kuningaskunnasta. Ensimmäinen e-pilleri tuli käyttöön. Rooman olympiakisat alkoivat.

Syyskuussa Kekkonen täytti 60 vuotta. Amerikkalaiset laskivat vesille maailman ensimmäisen ydinkäyttöisen lentotukialuksen. Lokakuussa pidettiin Suomessa kunnallisvaalit. Nikita Hrustsov hakkasi kenkäänsä pöytään YK:n yleiskokokouksessa. Marraskuussa John F.Kennedy voitti USA:n presidentinvaalit. Joulukuussa Suomen suurin televisiomasto Ylöjärvellä vihittiin käyttöönsä.

Vuonna 1960 syntyi paljon ihmisiä. Meidän sukuun syntyi serkkuni Jukka maaliskuun lopulla ja Kotkassa syntyi muuan Anja Irmeli Eriksson, josta en luonnollisesti silloin vielä tiennyt yhtään mitään. Jääkiekkoilija ja sittemmin valmentaja Kari Jalonen saapui maailmaan tammikuussa, laulaja ja puhuja Mikko Kuustonen maaliskuussa viikon Irmelin jälkeen, F1-kuski Ayrton Senna, nykyinen ministeri Paula Risikko, jääkiekkoilija Jari Kurri, laulaja Karita Mattila, näyttelijä Hugh Grant, laulumies Ismo Alanko ja miljoonia muita.

Kuolihan niitä ihmisiä. Suvustani en muista. Pekka ja Pätkän Pätkä, Masa Niemi, ruotsalainen huipputenori Jussi Björling, säveltäjät Armas Maasalo ja Väinö Hannikainen, Nobelin kirjapalkinnosta kieltäytynyt Boris Pasternak, näyttelijä Glark Cable ja riittihän noita vainajia taas ihan kummasti.