Syyspäivän tasaus elikkä täydellinen pyssäys tapahtui jo viime viikolla. Kyseinen päivähän kääntää taas maapalloa auringon suhteen niin, että moista tähteä ei näy Pohjoisnavalla puoleen vuoteen ja puolestaan Etelänavalla se koilottaa koko ajan (ellei ole pilviä). Kovin antelias tuo aurinko ei säteidensä puolesta ole lähikuukausina täällä meidänkään leveysasteilla, jos kohta täällä Etelä-Suomessa päivä silti lyhimmilläänkin on vajaan kuuden tunnin mittainen sitten joulun aikaan. Syyspäivän tasauksen tienoilla nämä päivät lyhenevät kyllä huimaa vauhtia ja mennyt kesä on aina kyllä ihan pelkkää  muistoa vain ja kun tässä samalla tämä luontokin alkaa tosissaan valmistautua talveen, niin eihän tämä erikoisen hääviä aina ole. Toisaalta ilma on raikas eivätkä hyttiäiset (hirvikärpäsiä lukuun ottamatta) kiusaa, niin löytyy tästä puolensakin. Tämän vuoden syyskuu on kaiken lisäksi ollut tosi hyvä syyskuu - lämmintä ja kuivaa, ei voi valittaa.

 Viime viikonloppu sujahti käsistä alta aikayksikön, koska meillä ysi-puolen (yleissivistävät) opettajilla oli virkaehtosopimukseen kuuluva koulutuspäivä lauantaina. Aiheena oli yllätys, yllätys uusi opetussunnitelma. Päivästä ei jäänyt vaan valitettavasti jäänyt kouraan yhtään mitään. Meillä oli ensin Opetushallituksesta joku suunnittelija pitämässä kahden tunnin esityksen asioista, jotka me jo tiesimme ja koko kaksituntisen olisi voinut hyvin näyttää videotykillä ja Power Pointilla noin viidessä minuutissa. Siis kaikki kunnia esitelmöitsijälle - hän tiesi asiansa, mutta kun niitä juttuja on jauhettu jo usean vuoden ajan, niin olisimme varmasti - lukutaitoiset ihmiset-  pystyneet saamaan asian selville ihan vaan pikaisesti lukaisemalla.

Meillä on tässä kunnassa noin 300 ysi-puolen opettajaa ja ainakin niillä tienoilla, missä minä istuin alkoi väsy painaa opettajien silmiä aika nopsaan sen jälkeen, kun tervetulosanat oli luettu. Osansa väsyneisyyteen oli tietenkin paikan valinnalla, sillä koulutuspäivä pidettiin piakkoin purkuvasaran alle jäävässä VYK:n rakennuksessa. Huonon sisäilman vuoksi aika moni joutui lähtemään kesken kaiken pois saatuaan oireita. Kyllä siellä hieman ihmeteltiin, miksi koulutuspäivä pidettiin rakennuksessa, jonka huono sisäilma on yleisesti tiedossa.

Ruokailu oli järjestetty yläkoulun siivessä, missä on koulun ruokala ja siellähän ei ole ilmaongelmaa. Ihan en riemusta pomppinut kattoon, kun näin ruuan. Hyvät salaatit, mutta sitten rakeista ja laihaa kasvissosesoppaa. Kyllä koulutuspäiväillä pitäisi vähintään lihapullat olla.

Iltapäivällä meillä oli vielä oman koulun ohjelmaa ja jonkun radiotoimittajan selostus ja sitten se juttu oli ohi. Ehdittiin Entisten Nuorten Sävellahjaa kuulemaan.

Essi ja minä olimme sitkeästi koko koulutuspäivän paikalla.

verso.jpg

********

Sunnuntai meni sitten ihan kevyellä kuurilla eli emme tehneet yhtään mitään paitsi kävimme kaksi kertaa kävelemässä ja katsoimme katsomattomia tv-ohjelmia boksilta. Eka kävelylle haettiin ennen puolta päivää yksi paikallinen koira seuraksi ja saatiin myös yksi näppärä poika mukaan. Kiersimme Haudankallion ja Kirkkoniemen ja kävimme ostamassa sunnuntaipullaa. Minä otin käyttöön toukokuussa saamani lahjan, jonka Paul toi tullessaan. Lienee helppo arvata, mistä maasta (tai itse asiassa mistä osasta isompaa maata, jos ollaan tarkkoja).

hattu.jpg

rqakki.jpg

***********

Maanantaina sitten palattiin taas töihin ja illalla oli Thromoksen treeni. Tiistaina tehtiin töitä ja sitten illalla oli ammattiyhdistyksen kokous ja siellä vahvistui nyt se, että urani ammattiyhdistyksen hallituksessa päättyy tämän vuoden lopussa. Varajäseneksi tosin jäin, mutta se olkoon sitten pehmeä lasku pois niistä hommista. Lipetin eli meidän mökin isännistöön tosin kuulun.

Keskiviikkona tehtiin taas töitä yksi päivä. Se oli muuten 36. koulupäivä tänä lukuvuonna eli ihan pian on käyty 20% koko kouluvuodesta. Heti oppituntien päätyttyä lähdin Markun kanssa hakemaan peräkärryä, koska meidän oli saatava nuo Lipetin saunan purkujätteet kaatopaikalle tai itse asiassa jäteasemalle. Haettiin kärry, ajettiin Lipettiin, kasattiin romut lavalle, vietiin jäteasemalle ja heitettiin romut asiaan kuuluville paikoille ja vietiin kärry pois. Kolme tuntia siihen kului eli melkein puoli työpäivää. No, saatiin ne roinat pois nurkista pyörimästä eli hyvä niin.

lipe.jpg

*****

Nyt tässä sitten odotellaan lokakuuta. Sehän onkin jo ylihuomenna ja sitten voikin jo sanoa, että ensi kuun jälkeen on joulukuu. Sitä odotellessa.