Olen nyt kesän jälkeen ja oikeastaan jo kesän aikana päässyt jonkinlaiseen kävelyn rytmiin. Sattuneesta syystä liikkuminen on muutaman viimeksi kuluneen vuoden aikana ollut hankalaa, mutta koska varsinaisesti mitään isoa kulumaa eikä vaivaa ole, olen yrittänyt sitten vähän hammastakin purren päästä eteenpäin ja perille eli toisin sanoen takaisin sinne, mistä olen lähtenyt. Enimmäkseen kotoa.

Käyn kävelemässä joko sauvojen kanssa tai ilman 3-4 kertaa viikossa. Irmeli lähtee mukaan silloin tällöin - kerran tai pari viikon aikana riippuen hänen töistään ja harrastuksestaan. Hän käy torstaisin ranskan tunnilla ja jos vaan olen jaksanut, olen sitten käynyt sinä aikana lampsimassa.

Kuten nuorena harrastaessani maratoneja ja sitten tässä 2000-luvulla talvien aikaan hiihdellessäni, olen ollut  aika innokas pitämään kirjaa ja laskemaan saavutettuja kilometrejä. En oikeastaan tiedä, miksi niitä pitää niin tarkkaan muistella, mutta se vaan on tullut tavaksi. Nyt en ole varsinaisesti kirjannut mihinkään paperille enkä exceliin noita kävelymetrejä, mutta kun minulla on puhelimessa erinomainen matkamittari, SportsTracker, niin olen laittanut sen päälle joka kerta, kun olen tuosta ovesta lähtenyt. SportsTrackerini mittaa matkaa ja kulutettua aikaa sekä ottaa väliajan kilometreittäin, laskee keskinopeuden ja erikseen myös jokaisen kilometrin ajan.

Tässä on toissapäiväisen kävelyretkeni statistiikkaa. Kävelin suhteellisen mukavaa tahtia eli tuonne 9½ minuutin keskivauhtiin. Sen jaksaa kyllä helposti, ei juurikaan edes hengästy, mutta vähän vaatetuksesta riippuen siinä saa kyllä ihan kunnon hien päälle. Näiden syksyn taaperrusten kilometriajat ovat olleet siinä kymmenen minuutin molemmin puolin. Jokusen kerran matkan varrella olen harpponut alle yhdeksään eli siis ei mitenkään hurjaa vauhtia, mutta tasaisen sopivaa.

track1.jpg

Olen ajatellut, että hankkisin myös sellaisen "rintaremmin", joka lähettäisi sitten Bluetoothin kautta syketiedot puhelimeen. Toisaalta se on tarpeetonta, koska en missään vaiheessa pysty kävelemään anaerobiselle tasolle eli syke ei millään nouse liian korkeaksi. Hiihtäessä saattaisi sillä pulssin mittaamisella ollakin jokin merkitys, koska ylämäissä huonosti pitävät sukset aiheuttavat vallan helposti sykkeen nousua turhan korkealle. Pyöräillessä myös, joskaan en ole nyt ihmeemmin pyöräillyt.

Tuon Trackerin yksi hyvä juttu on myös se, että se piirtää käytetyn reitin. Jos en kylmällä ota puhelinta matkaan ja kävelen tutun reitin, niin osaanpa ainakin katsoa puhelimen vanhoista tiedoista, kuinka pitkään tallustin, jos sillä nyt sitten on niin väliä.

track2.jpg