Vuonna 1961 täytin neljä. Opin lukemaan joskus syksyn mittaan, mutta siitä en muista mitään. Itse asiassa en muista elämästäni sellaista aikaa, että en olisi osannut lukea. Lukemaan opettelun ponnistukset ovat siis jääneet kokonaan osaltani kokematta, mutta toki noita asioita, joiden perään olen tosissani joutunut uurastamaan, on ollut ihan riittävästi.

Nyt alkaa olla vaikea sijoittaa alle kouluiän lapsuuden muistoja mihinkään, koska ne eivät pullahda päästäni kronologisessa järjestyksessä. Melkein voisin sanoa, että kesään 1964 saakka minulla on monelaisia muistijälkiä, mutta en todellakaan kykene ajastamaan niitä - suloinen sekamelska sieltä ja täältä valtaa kupolin.

Asuimme Vesannolla. Olimme paljon kirkossa isän kanssa ja istuin mielestäni usein hänen vieressään, kun hän soitti. Varmasti olimme Kivijärvellä mökillä - olihan ensimmäinen kesä, kun se oli ihan valmis. Jukka-serkku oli reilun vuoden ikäinen, mutta en minä mitään sellaista muista. Muistikuvissani hän on aina osannut puhua. Hiljalassa (enollani) oli koira, jota pelkäsin ja iso hevonen, jota pelkäsin vielä enemmän.

Maailmalla Kuuban ja Yhdysvaltain välit viilenivät heti alkuvuodesta. John F.Kennedy astui 20. tammikuuta USA:n pressan virkaan. Neuvostoliitossa tehtiin rahanuudistus - rupla oli toki edelleen käytössä. Natsikauhu Adolf Eichmannin, oikeudenkäynti alkoi Jerusalemissa.  USA.ssa lentokoneesta putosi kaksi ydinpommia - eivät possahtaneet. Huhtikuussa tapahtui maailmanrauhaa järkyttänyt Sikojenlahden maihinnousu Kuubassa.  Kesäkuussa Nikita Hrustsev ja John F. Kennedy tapasivat Wienissä. 1. elokuuta rajuilma Maire riehui Etelä- ja Keski-Suomessa. 13. elokuuta aloitetttin Berliinin muurin rakentaminen vetämällä piikkilankaa ja 24. elokuuta ensimmäinen loikkausta yrittänyt ammuttiin. 18. syyskuuta YK:n pääsihteeri Dag Hammarskjöld kuoli lento-onnettomuudessa.  Syyskuussa Hrustsev saapui vierailulle Suomeen.

Lokakuussa Suomessa oli kuuluisa noottikriisi, missä Neuvostoliitto vaati Suomelta toimia Länsi-Saksan ja sen liittolaisten uhan poistamiseksi. Kriisi rauhoittui marraskuussa Kekkosen ja Hrustsevin keskusteluiden päätteeksi. Fidel Castro ilmoitti Kuuban siirtyvän kommunismiin. Adolf Eichmann tuomittiin hirtettäväksi.

Merkittäviä henkilöitä syntyi jälleen. Jääkiekkoilija Wayne Gretzky, biisinikkari Edu Kettunen, keihäänheittäjä Tiina Lillak, nykyinen pääministeri Juha Sipilä, Pallu tulevaisuuteen heppu, Michael J. Fox, nykyinen USA.n pressa Barack Obama, kirjailija Kjell Westö, jousiammunan olympiavoittaja Tomi Poikolainen ja kovin moni muu. 

Kuolleita vaikka kuinka paljon. Mainitsen nyt vain kirjailija Ernest Hemingwayn.

Veljeni täytti elokuussa seitsemän ja aloitti koulunkäynnin. Minusta se oli kurjaa, kun minä en päässyt... ehkä olin liian pieni.