Olen vuosien varrella ottanut tuhansia valokuvia, kirjoittanut blogia viimeisen kymmenen vuoden ajan ja videoinut runsaasti jo yli 30 vuoden ajan. Voidaan siis sanoa, että jos joku haluaa tutustua perheemme historiaan, löytää hän ihan takuulla aineistoa melkoiseen tutkielmaan. Löytyisi varmaan väitöskirjaan aihetta - tosin ehkä vaikea olisi löytää otsikkoa ja aihesisältöä, siis minkä tieteen alle tuollainen tukimus tehtäisiin.

Olen usein ennenkin näistä videoistani bloggaillut eli useimmille tämä tarina on tuttu, mutta ehkä joku ei koskaan ole tästä kuullut. Syksyllä 1984 lainasin videokameran, kuvasin Essiä, 2 vee, ja lähetin videon Kivijärvelle mummon nähtäväksi. Siitä se sitten alkoi ja hiljalleen videoiden määrä kasvoi. Aluksi kaikki kotivideot olivat pelkästään VHS:llä, mutta 2000-luvun alussa aloin hiljalleen siirtää niitä tietokoneelle ja muuttaa digitaalisiksi ja loppujen lopuksi kaikki videoitu on tallessa dvd:llä ja osa jo siirretty pilveen. Virallisia kotivideoita on 136 levyä ja niiden lisäksi meillä on aika paljon erityyppisiä konserttitaltiointeja mm. Thromoksen ja Produktiokuoron keikoista.

Kaikki meidän kotidvd:t ovat mukavasti löydettävissä olohuoneen nurkasta tornikaapista.  

torni.jpg

Koska videoiden määrä on noin suuri, olen aivan alusta alkaen ensinnäkin kronologisesti numeroinut kaikki levyt. Jokaisella levyllä on tietenkin ajankohtaan sopiva otsikko eli esim. tapahtumat vuodelta 1991 on erittäin helppo löytää. Melkein kaikki kannet on tehty Nero-nimisellä ohjelmalla. Ensin olen kaapannut videoiden käsittelyohjelmasta muutaman kuvan ja sen jälkeen liittänyt ne Nerolla tehtyyn kansilehteen. Tässä esim. kesältä 2014

kansi.jpg 

Ennen kuin olen polttanut levyt katsottavaan kuntoon, olen editoinut filmaamani. Niinpä suurin osa epäonnistuneista ja huonoista otoksista on voitu jättää pois ja levylle on jäänyt pääosin katsomiskelpoista aineistoa. Olen vuosien varrella käyttänyt pääasiassa Pinnaclen ohjelmaa, mutta myös jossain määrin Adoben vastaavaa. Editoidessa merkitsen eli markkeeraan videon kohtia ja kun katson jotain videota, niin markkerin avulla löydän helposti haluamani kohdan. Kaikki markkeeraukset on merkitty muistiin sekä levyn kanteen että erilliseen vihkoon ja näin tarpeellinen tieto löytyy hyvin nopeasti. Tässä esimerkki tuosta samasta levystä, jonka kannen juuri esittelin. Siis, jos haluan katsoa, millaista oli Loch Nessin rannalla kesäkuussa 2014, otan tämä levyn no 119, laitan se koneeseen ja valitsen chapter 12 - siis kaikkea ei tarvitse katsoa kerralla.

sis%C3%A4llysluetteol.jpg 

 

Pinnacle on melko selkeä, mutta uusimmat versiot eivät enää ole olleet kovin yksinkertaisia. Jouduin taapertamaan englanninkielisen manuaalin kanssa suhteellisen kauan, ennen kuin pääsin todella tämän uusimman ohjelman käytössä hyödyntämään sitä omiin tarpeisiini. 

pinnacle.jpg

*********

Kotivideoiltani löytyy jo elävää kuvaa monesta joukostamme poistuneesta sukulaisestamme. Äitini, Irmelin isä, Irmelin sisko ja hänen miehensä, setäni ja hänen vaimonsa ja monta muuta. No, mitä iloa niistä on? Tulevat sukupolvet saavat mahdollisuuden kuulla, miten nämä ihmiset puhuivat ja mahdollisuuden nähdä, millaisia he olivat. Antaa se joka tapauksessa ihan uuden näkökulman.

Meidän lastemme ja lastenlastemme kasvu ja kehittyminen, juhlat, monet harrastukset, koulujen ja päiväkotien juhlat ovat tavoitettavissa. Olivathan ne ainutkertaisia, mutta minusta on mukavaa kokea niitä hetkiä uudestaan ja uudestaan. Perheemme matkoja löytyy noista videoista tuntikauiksi. Sattuneesta syystä Kreikka-videoita paljon, mutta on siellä muutakin mm. Englannista, Skotlannista, Irlannista, Ranskasta, Keski-Euroopasta ja Italiasta.

Olivat ihmiset näistä ihan mitä mieltä hyvänsä, niin minulle nämä ovat aarteita - ihan siinä kuin ne tuhannet valokuvat ja kirjoitetut muistotkin.