Vuosi 1964. Paljon muistoja ja paljon tapahtumia. Alkutalvi oli sellainen, että aloin seurata hiihtourheilua telkkarista ja lehdestä. Tiesin tasan tarkkaan kaikki merkittävät hiihtäjät ja mäkihyppääjät ja sitten seurasin huolella talviolympiakisat, jotka pidettiin Seefeldissä ja osin Innsbruckissa eli siis Itävallassa. Eero Mäntyrannan ja Veikko Kankkosen kultasuoritukset olivat todellista mannaa. Hiihdin ja laskin mäkeä tosi paljon - silloin oli luntakin enemmän kuin kotitarpeeksi tai en minä sitä muista, mutta 7-vuotiaalle (tai itse asiassa talvella vielä 6-vuotiaalle) sitä oli riittävästi. Vietin päivät äitin kanssa kotona ja kävi meillä joskus joku kaveri, mutta viihdyin enimmäkseen lukemassa. Muistan kulkeneeni paljon isän kanssa erilaisissa seurakunnan jutuissa ja aika usein tuli istutuksi kirkossa isän vieressä hänen soittaessaan.

Kesällä Antero-serkku vietti joltisenkin ajan meidän luona Vesannolla. Oliko se viikko vai kaksi - en minä sitä muista, mutta juhannus siinä ainakin meni ja se oli vallan erikoista. Tässä kuvassa olemme Vesannon kirkon edessä - isä autossa, minä siinä edessä, veljeni takana oikealla ja Antero-serkku vasemmalla. Auto oli muuten punainen Fiat 600D ja se oli ostettu meille joko 1962 tai -63 - en ole ihan varma, mutta kun se tuli meille, ei kummallakaan vanhemmista vielä ollut ajokorttia. Huomatkaa muuten kaappariovi eli siis eteenpäin avautuva. Oiva Laulainen opetti isän ajamaan ja olisi myöhemminä opettanut äidinkin, mutta lopulta äiti ei koskaan sitä hankkinut.

auto.jpg

*******

Kesällä oltiin sitten heinäkuussa Kivijärvellä ja silloin taisin olla isän kanssa kahdestaan mökillä, kun hän sai jonkinasteisen sydänkohtauksen ja hän joutui sitten olemaan sairaalassa pari päivää, mikä oli aika järkyttävää. Minä en silloin vielä lainkaan tajunnut, kuinka sairas isä oikeasti oli. Kai siellä mökillä oltiin koko heinäkuu, mutta ihan mahdotonta niitä päivien ja viikkojen kulumisia on muistaa. Siihen maailman aikaan mökki oli kuitenkin parasta, mitä maailmassa tiesin.

Aloitin koulutaipaleeni 1.9.1964. Isä vei minut ja Jarmon kouluun ja se oli melkoinen juttu siihen aikaan. Ensimmäisenä päivänä oltiin isossa rakennuksessa aamuhartaudessa ja sitten ympäristöopin tunnilla juostiin koulun ympäri, Tarina kertoo (minä en muista), että tulin koulusta vallan vihaisena, kun olimme saaneet läksyksi vain A:n. Olinhan osannut jo vuosikausia lukea hyvin ja olisin varmaan halunnut vähän isompaa kotitehtävää. Siinä keskellä on tämä innostunut koulukas...

ekaluokkasakke.jpg

Ruustinna Taimi Rahkonen oli minun opettajani ja koulussa pidin kaikesta muusta paitsi en rättikässästä. Se oli ikävää. Koulu oli kuitenkin mukavaa ja minulle hirveän helppoa. Aloin käydä myös pianotunneilla tai paremminkin ope tuli meille kotiin. Sellainen keskenkasvuinen nuori nainenhan minua opetti, mutta alkuun pääsin joka tapauksessa Aaronin pianovihkon saloihin. Tokiossa oli olympiakisat ja Pauli Nevala sai kultaa keihäässä - muuta en juurikaan syksystä muista. 

Koska vuosi 1964 alkaa melko selkeästi olla sellainen vuosi, että muistan enemmän omista asioistani, niin jätän maailmanhistorian ja syntyneet ja kuolleet vähemmälle kuin aikaisemmissa vuosissa. Vuonna 1964 oli siis sekä talvi- että kesäolympialaiset. The Beatles sai ensimmäisen kerran singleykkösen USA:ssa, I want to hold your hand. Toukokuussa kautta aikain ensimmäinen suomalainen YK:n  rauhanturvaaja sai surmansa. Martin Luther King sai Nobelin rauhanpalkinnon. Syntyneistä mainitsen Raimo Helmisen, Sandra Bullockin, Jope Ruonansuun, Tommi Mäkisen ja Leena Lehtolaisen. Kuolleista taas Frans Eemil Sillanpään, Herbert Hooverin ja Ian Flemingin.