Vuodesta toiseen saa mediasta lukea, että talvi yllätti autoilijat. Se on kyllä kukkupuhetta, koska vääjäämättä lokakuun lopuilla alkaa olla kylmiä öitä ja jäisiä teitä ja siksi talvirenkaiden vaihto on tehtävä siinä viikkojen 41-43 aikana, vaikka taivaalta ei vielä lunta tulisikaan. Mustan jään aika tulee kuin salama kirkkaalta taivaalta.

Se, että tänne Etelä-Suomeen on tullut sangen talviset olosuhteet jo nyt, marraskuun ensimmäisellä viikolla, on kuitenkin yllättävää. En ihan ensi hätään muista, että näin hyvissä ajoin ennen joulua olisi tullut ihan pakkaskelejä. Joskus 1980-luvun puolivälissä meillä oli opettajien VESO-päivä näihin aikoihin ja silloin sattui todella kylmä päivä, mutta lunta ei kylläkään tullut. En sitten yhtään muista, miten talvi siitä eteenpäin kehittyi. Juuri tällä hetkellä Forecan 10 vuorokauden ennuste lupailee pientä pakkasta ja joltistakin lumen tuloa kuun puoliväliin saakka, mutta paljonhan tässä ehtii tapahtua, joten katsellaan vaan ikkunasta ulos.

Viime vuonna syksy ja alkutalvi olivat tosi lämpimät. Minulla on sekä kuvaa että videota tuosta kylältä jouluaattoaamulta ja kyllähän se ihan hullua oli, kun järvi lainehti vapaana eikä lumihiutaleen hippuakaan missään näkynyt. Kelit alkoivat kyllä viiletä sitten heti pian pyhien jälkeen ja uudenvuodenaattona sitten oli jo luntakin maassa sen verran, että valkoiselta näytti. Heti pian tammikuun alussa alkoivat rajut pakkaset ja niinpä meidän järvemmekin jäätyi ihan kunnolla. Eilen, kun kävin Lipetissä, havaitsin, että järvellä on jo pikkuinen kansi, mutta ihan ohut riitehän se tietty on, mutta on kuitenkin.

talavi1.jpg

******

Viime viikonloppuna laitoimme tuossa kuvassa näkyvän katoksen päälle suojamuovin, joka on niin liukas, että mahdollinen lumi ei kasaannu siihen, vaan tulee liukkaasti alas. Muovin päällä ei pysy kyllä nimittäin yhtään mikään.

Haravakin heilui. Yksitoista isoa säkillistä edellisen viikonlopun noin viidentoista lisäksi saatiin haravoiduksi täyteen pudonneita lehtiä ja vaikka nykyään sanotaankin, että niitä ei kannattaisi haravoida, niin sitä minä en ihan allekirjoita. Meidän puutarhassa olisi nimittäin keväällä paksu kerros mätiä lehtiä tukahduttamassa nurmikkoa eli suurin osa on kyllä saatava syksyllä pois.

Jussi ja minä käytiin eilen sitten iltapäivällä viemässä kaikki loput puutarhajätteet jäteasemalle ja tältä osin voi sanoa, että talvi saa tulla.

talavi2.jpg

************

Ihan mielenkiinnolla tässä vartoilen, että pääseeköhän marraskuussa hiihtämään. On näitä sellaisiakin vuosia ollut ja toki minä ilolla sen vastaanottaisin, mutta se jää todellakin nähtäväksi.