Minua kiinnostavat sääilmiöt. Yksi puoli tässä sään seuraamisessa on ihan käytännön elämääni liittyvä juttu eli haluan suuntaa antavaa ennustetta pari-kolme päivää ennen liikuntatuntipäivää. Yleensä minulla on tiettyyn vuodenaikaan siihen sopiva liikuntatuntien ohjelma eli syksyllä yleisurheillaan, pelataan, suunnistetaan ja leikitään ulkona. Syksyn ja talven välissä mennään saliin sisäliikkahommiin ja sitten talven tultua hiihdetään ja luistellaan. Keväällä taas märimpään ja sotkuisimpaan aikaan touhutaan salissa ja sitten taas loppukeväästä ollaan ulkona. Tämä on siis suunnitelma. Usein kuitenkin sade tai kylmyys tai liika lämpö (talvella siis jäät sulaa jalumet loskaantuu) sotkee suunnitelmat ja niistä on osattava antaa oppilaille hyvissä ajoin informaatio, jotta heillä on sitten oikeanlainen varustus matkassa liikkatunneilla. Lomareissujen alla seuraan tietenkin ennusteita ihan senkin takia, että tiedän, kuinka paljon roinaa on otettava matkaan.

Aloin huvikseni tehdä "videouutisia" kotivideoille jouluaaton säästä vuonna 2005. Silloin ajattelin, että on ihan hauska verrata eri jouluja toisiinsa ja niinhän se toki onkin. Usein ihminen muistaa edellisen joulun ja kenties jonkun merkittävän vuoden, kuten minä muistan vuoden 1972, jolloin Kivijärvellä ei ollut lainkaan lunta vielä joulun pyhinä. Toinen merkittävä muisto on jouluaatto 1979, jolloin jouduin kolariin - siis auto-onnettomuuteen. Silloin oli lunta ja paljon. Lumen alla oli jäätä ja se minut varmaan pelasti, koska tiessä oli kohtuullisen heikko kitkakerroin.

Mutta mennäänpä näihin videoaarteiden kertomaan. Nämä säämuistot ovat aika lailla varmasti samankaltaisia Etelä-Suomessa Helsingin läheisyydessä, mutta toisaalta voivat sitten olla ihan erilaisia esim. Kotkassa ja Turussa. Aineistoni on siis todella paikallinen ja pienen alueen säämuisto.

2005 oli aattona lunta, mutta ei kovin paljon. Päivällä satoi räntää, mutta kerron siinä videolla, että iltaa kohden oli luvattu pakastuvaa. Sitä minä en kuitenkaan tideä, kävikö näin.

2006 maassa oli ihan vähän lunta. Harmaalta ja masentavalta näytti. Pilvistä, mutta poutaa. Lämpötilaa en videolla kerro.

2007 oli tosi lämmintä, ainakin +5 astetta. Ei tuullut, ei satanut, mutta kovin oli harmaata.

2008 maassa oli vähän lunta ja pakkasta oli aste tai pari. Aattona oli luvattu, että sää kylmenee pyhinä, mutta siitä minulla ei ole muistoa.

2009 oli tosi valkoinen ja luminen joulu. Lunta oli ainakin 20-30 cm ja pakkastakin ihan kymmenen astetta eli oikein talvista.

2010 oli lunta tosi paljon. Yöllä oli ollut 30 astetta pakkasta. Kylmyys kuitenkin hellitti jonkin verran, mutta kuvatessani puolen päivän aikaan oli edelleen 17 astetta eli ihan totisen viileää.

2011 koko joulukuu oli ollut lämmin ja vetinen. Järvi oli ihan sula ja jouluaattona satoi vettä.

2012 oli taas paljon lunta ja pakkastakin muutama aste, itse asiassa lähes kymmenen.

2013 ei ollut lainkaan lunta ja koko joulukuu oli ollut varsin myrskyisä. Hiidenvesi oli edelleen sula.

2014 oli taas paljon lunta ja pakkastakin muutama aste.

2015 eli siis viime jouluna oli kirkas ja kaunis päivä, mutta reippaasti plussalla eikä lumen hippua. Järvi oli aivan sula ja jouluun mennessä ei talvesta vielä ollut ollut merkkiäkään.

Tällaista historiaa sitä on kirjoitettu ja ennen kaikkea filmattu. Ehkä niistä joku joskus tekee väitöskirjan.

s%C3%A4%C3%A4.jpg