Meillä on täällä kotikunnassamme yksi vallan innokas kansainvälistä yhteistyötä koulujen välillä tekevä lukion opettaja. Yhden jos toisenkin kerran hän on vienyt oppilaitaan (lukioikäisiä) tutustumaan pääasiassa ranskalaiseen kulttuuriin ja luomaan ystävyyksiä yli rajojen. Toki siinä samalla on hyvä mahdollisuus kehitellä kielitaitoa.

Matkat toteutetaan tarkan euron menetelmällä eli reissuajat asuvat oppilaiden tai muuten vapaaehtoisten ihmisten kodeissa - sekä siis täällä Suomessa että sitten vastavierailuilla vaikkapa Ranskassa. Näin loppujen lopuksi suurin kustannuserä tulee olemaan lentolipun hinta. Jokusen satasen nämä tytöt ovat joutuneet maksamaan tästä reissusta.

Meillä on aiempina vuosina ollut vieras kaksi kertaa. Eka kerran jo silloin, kun Kerttu vielä asui täällä meidän talossamme. Silloin oli vieraanamme suurinpiirtein Kertun ikäinen tyttö. Noin neljä-viisi vuotta sitten meillä oli yksi opettaja - nuori mies. Nyt sitten vieraiksemme saapui kaksi 17-vuotiasta tyttöä. Nämä kaikki kolme vierailuamme on tehty samalta paikkakunnalta, itäisestä Ranskasta läheltä Sveitsin rajaa ja kaikki ovat aina kertoneet, kuinka Alpit näkyvät hyvin kirkkaalla kelillä.

Täytyy sanoa, että laiskottelemaan eivät nämä opiskelijat ole tänne tulleeet. Ohjelmaa on niin, että heikkopäistä hirvittää. Tutustumisretkiä sinne ja tänne - mm. Fiskarsiin ja tietenkin Helsinkiin. Vielä on luvassa tutustumista kouluihin, keilaamista, discoa ja vapaamuotoista retkeilyä. Päivät muotoutuvat aika pitkiksi ja vaativat aikamoista venymistä meiltä isänniltä, mutta ei mitenkään mahdottomalla tavalla, mutta onhan näissä järjestämistä, vallankin kun meillä on vain yksi auto.

Eilen olimme Helsingissä. Tapasimme kaikki muut retkeläiset kymmeneltä Kampissa ja sitten kävimme ihmettelemässä Temppeliaukion kirkkoa. Kiertelimme sen jälkeen ihmettelemässä keskustan nähtävyyksiä ja oppilailla oli tehtäviä. Ehdimme nähdä Finlandia-talon, Musiikkitalon, Oopperan, Eduskuntatalon, Kiasman, Ateneumin ja Suurkirkon ja töllötimme toki Mannerheimin patsasta.

Lounaan kävimme syömässä Raxissa Aleksanterinkadulla ja sitten suuntasimmekin Kansallismuseoon, missä tutustuimme Suomen historiaan puolentoista tunnin ajan. Museosta sitten vieraat pääsivät shoppailemaan ja parin tunnin ostoskierroksen jälkeen suuntasimme kotiin.

tyt%C3%B6t.jpg

Kaikki ulkomaalaiset kuuluu järkyttää Suomessa viemällä heidät saunaan. Kovin kauan eivät nämä tytöt kuulemma löylyssä viihtyneet, mutta voivatpahan kertoa kavereilleen, että ovat olleet oikeassa suomalaisessa saunassa.

Vieraat tulivat torstai-iltana ja lähtevät ensi torstaiaamuna eli onhan tässä vielä päiviä ja tekemistä heidän kanssaan oman arjen vieton keskellä.

Sen, mitä on oppinut huomaamaan, niin tytöt osaavat englantia hyvin, mutta puhuvat sitä vahvalla ranskalaisella aksentilla, mikä ajoittain on aika vaikeaa. Hieman he ovat myös ranskaksi jutelleet Irmelin kanssa, mutta aika helposti juttu kääntyy enkuksi.