Lomalla ei tietenkään pitäisi tehdä mitään koulutyöhön liittyvää, mutta on joitakin hommia, joita ei saa tehdyksi, jos ympärillä on lapsosia ketteriä kotihaasta. Sitä paitsi meikäläisen on koko ajan voitava olla valmiina auttamaan, ohjaamaan, opettamaan jne. eli ei voi olla oppitunnilla luurit korvilla, vaikka kuinka tekisi kouluhommia.

Aiheen on nyt tällä kertaa Suomi 100-vuotta juhla. Maammehan on jaettu maakuntiin ja jokaisella maakunnalla on oma tunnuslaulunsa. Olenhan minä niitä opettanut koko urani ajan, mutta nyt olen sitten ottanut oikein urakaksi, että juuri tänä vuonna kaikki koulumme oppilaat oppisivat kaikki maakuntien laulut tämän juhlavuoden kunniaksi.

Ongelmaa tuottaa se, että en opeta musaa käytännössä kuin nelosille ja sitten parille muulle luokalle. Toki voisimme ottaa koko koulun muutaman kerran audiotorioon ja käydä nämä biisit läpi, mutta sekään ei ole mitenkään tehokasta. Niinpä päätin sitten soittaa ja laulaa ne kaikki nauhalle (kiintolevylle) ja siitä sitten polttaa cd:t kaikille luokkatasoille ja näin opettajat voivat muilla luokillla opettaa ne, eikä taas heidän tarvitse tehdä ylimääräistä työtä näiden laulujen opettelemiseksi. Tämän levyn avulla he voivat sitten treenata biisejä milloin vain ja missä aikataulussa sattuu huvittamaan.

Tuumasta toimeen.

pianisti.jpg

Kasasin tarvittavat välineet eli pianon, läppärin, etuasteen ja mikrofonin sekä tietenkin tarpeellisen määrän piuhoja kirjastoon ja ryhdyin työhön. Kirjassani (Tie musiikkiin 3-4, vuodelta 1977 tjms.) on 13 laulua ja kyllähän ne kattavat kaikki maakunnat etelästä pohjoiseen ja idästä länteen. Luulisi, että tällaisen määrän kiekaisee nopeasti, mutta loppujen lopuksi kaikkien taukojen kanssa tähän kului kuutisen tuntia. Tämä hitaus myös osoittaa sen, miksi en edes yritä tehdä tätä työtä työpäivän aikana - ei se onnistuisi millään.

pianisti2.jpg

Minulle merkittävin maakuntalaulu on tietenkin Keski-Suomen laulu, koska se on lapsuuteni nurkkien laulu ja sitä laulettiin silloin, kun Suomi täytti 50 vuotta. Silloin oli tosin Uusmaalaisten laulu tapetilla - jostain syystä ja sitähän laulettiin Suomen 50-vuotisjuhlalähetyksessä Kouluradiosta koko Suomessa yhtä aikaa.  Uusmaalaisten laulu on myös merkittävä minulle ja jossain määrin Savolaisten laulu.

Lapset tuntuvat erityisesti tykkäävän Nälkämaan laulusta (Kainuu), mutta miksi - en minä sitä tiedä.

***************

Thromokselle piti tehdä lomasovitus. Mietin aikani mikä se voisi olla ja kun nyt ollaan niin todella suuresti suomalaisia, niin jotain meille merkityksellistähän se piti olla. Sieltä sitten löytyi "Romanssi" elokuvasta Katariina ja Munkkiniemen kreivi. Kai siitä taas ihan esityskelpoinen ralli syntyi. Sen kuulee sitten, kun se kaivetaan treeneissä esiin.

romanssi.jpg