Kun olin lapsi, yksi parhaista ajanviettotavoistani oli telkkarin katselu. Mehän toki liikuimme ja touhusimme paljon eikä telkkaria voinut kovin paljon katsoa, koska sieltä ei yksinkertaisesti tullut paljon katsomisen arvoista ja eihän meiilä näkynyt kuin yksi kanava. Ohjelmat alkoivat iltaviiden ja -kuuden välillä ja varmaan yhdentoista maissa meni ohjelmatarjonta kiinni. En tietenkään voi muistaa koko television tarjoamaa ohjelmistoa, mutta aina sieltä jotain sopivaa löytyi. Urheilu oli minulle ehdoton ykkönen ja monet lasten ohjelmat ja sarjat, kuten Rin Tin Tin, Lassie, Musta Ori ja monia muita, ja sittemmin tietenkin isommille tarkoitetut sarjajutut. Elokuvista en ihan hirveän paljon piitannut, mutta toki joku Tarzan ja lännenleffat olivat kova juttu. Viihdeohjelmien ehdoton ykkönen oli Spede Show.

Se, mikä minua ehdottomasti nykypäivänä kiinnostaa, ovat uutiset. Tietenkin se, että luen Hesaria ja nettiuutisia vähentää tarvetta katsoa samoja asioita telkkarista, mutta edelleen se paras ja tiivein anti on nähtävissä joko ykköseltä puoli yhdeksältä tai maikkarilta kymmenen aikaan. Ajankohtaiset keskusteluohjelmat eivätkä etenkään poliittiset jorinat kiinnosta oikeastaan ollenkaan, mutta aina silloin tällöin huomaan niissä olevan kiinnostavia henkilöitä tai asioita ja silloin tulee katsotuksi noita puhejorinoitakin. Juttuohjemista Uutisvuoto on kyllä pitkään ollut ihan ykkönen.

Urheilua tykkäisin katsoa, mutta valitettavasti sitä ei juurikaan tule yleisiltä kanavilta ja maksukanavia en hanki. Olen suorastaan katkera Yleisradiolle, että se ei aikanaan hankkinut nähtäväksi hiihdon maailmancupeja ja yleisurheilun timanttiliigaa. Saahan ne näkyviin, mutta todellakin maksukanavat ovat niin kalliita, että siihen touhuun en lähde. Jääkiekon MM-kisatkin on kaupallistettu ja niinpä jääkiekkoa joutuu katsomaan mainossuodattimen läpi. En tykkää.

sy%C3%B6ksy.jpgiishokki.jpg

Musiikki-ihmisenä pidän musiikkiohjelmista, joita on kyllä tullut kiitettävästi etenkin Teemalta. Siellä on jopa valinnanvaraa taidemusan ja kevyen välillä ja sitten on hyvin erityyppisiä juttuja, kuten monet kilpailut tai sitten ihan vaan konserttitaltioinnit. Aivan erinomaiset dokumentit muistan ihan hiljakkoin nähneeni Eagles-yhtyeestä, Abbasta, David Bowiesta ja Glenn Gampbellista ja sitten taas toisaalta mm. Händelin Messias-oratorion syynystä. Hyvät laulukilpailut kuten Voice oF Finland ovat olleet varsin viihdyttäviä ja myös tasokkaita.

vof.jpg

***********

TV-sarjat ovat sitten asia erikseen. Niitähän ovat kanavat pullollaan. Saippuasarjoja en enää jaksa katsella, vaikka 1960-luvulla koukuttanut Peyton Place olikin yksi suurimpia oman sarjansa tekeleitä. 1980-luvulla seurasin tietenkin Dallasia, joka taisi kestää lähemmäs kymmenen vuotta, mutta olihan se aivan huippusarja omassa genressään. 

Ainahan sitä sanotaan, että suosi kotimaista. Nyt on valitettavasti vain todettava, että suomalaiset tekevät heikkoja sarjoja. Kovasti kohuttu Sorjonen oli aika puuduttava ja esim. viime viikolla alkanut Presidentti oli suorastaan surkea. Viime vuosilta oikeastaan ainoat selkeästi sykähdyttäneet sarjat ovat olleet Roba ja Syke.

syke.jpg

Onko kyse rahan puutteesta vai mistä, mutta kaikki nämä suomalaiset tekeleet jäävät valovuoden päähän esim. ruotsalaisista, tanskalaisista, nyttemmin norjalaisista tai englantilaisista pitkistä tai lyhyistä sarjoista tai tv-elokuvista? Ruotsalaisten tekemä sarja poliisi Kurt Wallanderista  on erinomainen samoin kuin viimeisin suurta kohua synnyttänyt Silta. Norjalaiset ovat niin ikään onnistuneet ja tanskalaiset samoin. Hiljakkoin Suomessa esitetty Vallan linnake on varmasti ollut kelpoinen ja menestynyt sarja myös Tanskan ulkopuolella.

Englantilaiset ovat aina taitaneet korkeatasoisten jännitys-ja poliisisarjojen teon, mutta myös draamasarjojen tekijöinä he ovat kunnostautuneet, kuten syksyllä alkanut ja viime viikolla päättynyt Poldark on osoittanut. Lukuisat jännittävät tekeleet, kuten Banks, Morse, Shetlanninsaarten murhat jne. ovat koukuttaneet yhden jos toisen suomalaisen. Toisaalta ihan tuollaiset perhesarjat, tavallisten ihmisten tavallista elämää kuvanneet jutut ovat olleet suosittuja. Tänä iltana jatkuu reippaasti yli kymmenen vuoden tauon jälkeen Rimakauhua ja rakkautta - sarja, jonka hyvästä tasosta uskallan olla vakuuttunut.

poldark.jpg

Amerikkalaisia nyt voidaan moittia vaikka mistä, mutta tv-sarjojen tekijöinä he ovat ihan omaa luokkaansa. Monia, suorastaan kuolemattomia juttuja on sieltä rapakon takaa saatu tänne ja kauttaaltaanhan ne ovat ollet todella hyvin tehtyjä. Siellä on käytetty ja käytetään paljon rahaa tähän toimintaan ja niinpä taso ja laatu ovat kehittyneet. Kukapa ei voisi muistaa Hill Street Bluesia tai Onnen päiviä ja näitähän riittää.

rizisl.jpg

*******

Noita kanavia piisaa niin paljon, että kaikkea ei ehdi kerrassaan suoranan lähetyksenä katsella. Onneksi ovat nämä tallentavat laitteet, joihin mahtuu paljon tavaraa. Meilläkin on kaikenlaista vaikka katsoisi illat kaiket telkkaria.

ohjelmat.jpg