Näinhän se on, eikö ookkin. Vuosi on jo sen verran pitkällä, että olemme matkalla kohti kevättä ja sen ensimmäinen virallinen merkki on se, että kalenteriin tulee maaliskuu. Maaliskuu on vuosien varrella osoittautunut tässä työelämässä sellaiseksi kuukaudeksi, että koululaiset alkavat väsyä ja se hieman lisääntynyt levottomuus on antanut minulle aihetta alkaa kutsua sitä pahaksi ämmäksi - siis nimen alkukirjaimen mukaan. Vuodessa on toinenkin paha ämmä - marraskuu.

Miksi tämä maaliskuu on sitten niin vaikea? Yksi selitys voisi olla sellainen, että se on kevätlukukauden koulutyössä ensimmäinen täysi kuukausi. Tammikuuhan jää vajaaksi, koska koulu alkaa useimmiten vasta loppiaisen tienoilla - näin ei tosin ole aina ollut, joten selitykseni on ehkä hieman ontuva. Helmikuussa on hiihtoloma ja sen jäljiltä oppilaat saattavat olla hieman levottomia - mene ja tiedä. Jos pääsiäinen on vasta huhtikuussa, niin maaliskuuhun ei tule minkäänlaista katkoa.

Talvikelit alkavat jäädä taakse eli esim. luistelumahdollisuudet meidän korkeuksilla jäävät olemattomiksi ja ne lapset, jotka tykkäävät murtsikkahiihdosta tai pulkkamäestä eivät myöskään pääse toteuttamaan harrastuksiaan. Toisaalta lisääntyvä valo lisää mahdollisuuksia olla ulkona ja niinpä esim. läksyjen teko jää vähemmälle huomiolle, joka taas näkyy seuravana koulupäivänä. 

Yksi syy voi tietenkin olla jonkinlainen kevätväsymys. Pitkän talven jäljiltä lasten ja miksei myös aikuistenkin vitamiinitaso ja kaikki sellainen alkaa olla alimmillaan. Ravinnostahan voimme nykyaikana saada helposti kaiken oleellisen, koska tuontitavaroita tulee maailmalta solkenaan, mutta auringonvaloa ei pahemmin ole nähty neljään-viiteen kuukauteen. Uskoisin tässä olevan jonkinlainen syy koko kansakuntamme yleiseen väsymykseen.

Sellaisina vuosina, kun pääsiäinen on huhtikuussa, näkee selkeästi, että lapset virkistyvät samaa tahtia kuin aurinko pääsee uusiin korkeuksiin. Maaliskuussa parin päivän lisävapaus ei sillä tavalla vaikuta - tai siis minulla on sellainen tunne.

Oli niin tai näin, mutta nyt olemme siis päässeet itsenäisyytemme juhlavuoden kevääseen. Virallisestihan kalenterista näkyy, että maaliskuu on kevättä. Päivät pitenevät hyvää tahtia ja lintujen kevätlaulelot ovat päässeet hiljalleen vauhtiin. Tässä sitä nyt mennään.