Nyt se on sitten toukokuu ja wabbua ilmassa. Mennyt vappuviikonloppu jää historiaan siinä mielessä, että keli oli kurjaakin kurjempi ja meidän traditiomme eli pihan siivoaminen on ihan vaiheessa eli nollatilassa. Nyt kuitenkin, vappuaamuna kello 8.09 aurinko paistaa suoraan tähän tietohallintokeskukseen ja taivas on sininen vailla pilvenhattaraa.

Aika synkkää tämä homma oli lauantaina. Aamulla oli vielä joltisenkin poutaista, mutta hirveän kylmää ja ihan hiljalleen taivas vetäytyi paksumpaan pilveen ja sitten jossain iltapäivän tienoilla alkoi sade ja eipä siinä kauan tarvinnut odotella, kun se muuttui kunnon rännäksi ja maa oli valkoinen. Jossain radion lähetyksessä todettiin, että lauantaina täällä Etelä-Suomessa jossain vaiheessa päivää maassa oli lunta enemmän kuin jouluna. Tien pinta on sen verran jo lämmin, että tuo räntä ei siihen jää kiinni, mutta kuulin, että myöhään illalla tai aamuyöstä sunnuntain puolella, lumi sohjoontui niin täysin teille, että se alkoi olla jo liikenteelle vaarallista. Täällä päin Suomea ihmisillä on kyllä hyvin, hyvin suurella prosentilla kesärenkaat autoissa - meilläkin on ollut pian kuukauden ajan.

Lauantaina ennen kuin sade alkoi kävimme Lohjalla etsimässä Irmelille uudet silmälasit. Minullahan on siitä omituinen tilanne, että näköni on parantunut kymmenen viime vuoden aikana niin paljon, että pärjään mainiosti ilmankin - ajan jopa autoa ja kun lähtökohtana on reilun kymmenen vuoden takaa noin miinus kolmen likinäkö, niin onhan se muutos melkoinen. Olen tässä kyllä joutunut melko paljon vaihtamaan laseja viime vuosina, kun sellaiset ylitehokkaat lasit ovat yhtä huonot kuin alitehoiset. Nykyrilleillä näen hyvin, jos vaan löydän ne. Melkein enemmän ne on minulla jossain pöydällä tai pianon päällä.

Irmelin näkö on kuitenkin ihan tyypillistä iän mukanaan tuomaa heittelyä. Ikänäkö tulee usein jo neljänkympin tienoilla ja muutokset saattavat olla suuria. Niinpä hän nyt käytyään silmälääkärillä sai taas uudet reseptin ja siinä kohtaa alkaa sitten uusien valinta. Rouva on kyllä vallan nopea näissä hommissa ja tässä jo mallia uusille laseille, jotka tulevat joskus sitten parin-kolmen viikon päästä. 

rillit.jpg 

*******

Lähtiessämme Lohjalle, kävimme hakemassa matkaseuraa - Laurin. Kun kerran oltiin Lohjalla Laurin kanssa, niin tietenkin ajoimme Laurinkatua ja kävimme kahvilla/simalla Café Laurissa.

laur.jpg

*******

Illalla menimme sitten käymään Essillä ja Jussilla, missä oli koeluontoinen sapuskailta. He olivat hankkineet tällaisen ruuanvalmistusapparaatin, jolla tehdään joittakin ärrällä alkavia ruokajuttuja, jotain ratitritirallaa tai jotain sellaista. Tuossa härvelin päällä paistettiin lihasiipaleita ja sitten sellaisella pienellä pannulla kuumennettiin noitten levyjen välissä juustoa ja muuta ja sitten nautittiin hyvästä ruuasta. Hidasta tuo homma on, mutta tämän härvelin tarkoitus on ilmeisesti  pitää porukka kauan pöydässä, jotta ehditään huolella haastaa kaikki oleellinen juttu.

sapuska.jpg

*******

Kotiinpaluu oli sitten tyly juttu. Siis siinä mielessä, että maa oli valkoinen ja aika harvoin näin vapun aikaan saa katsella auton renkaiden jälkiä kotipihassa näin ankeassa mielessä.

lumi2.jpglumi1.jpg