En ole koskaan ollut erityisen innokas alkoholin kuluttaja. Olen viihtynyt ja viihdyn edelleen seurassa, missä käytetään juhlajuomaa enemmän tai vähemmän. Kyseessä ei ole mikään vakaumuksellinen tai johonkin viiteryhmään kuulumisen aiheuttama painostus. Absolutisti en ole missään nimessä. Olen kuitenkin sulkenut pullon suun - lopullisesti vai väliaikaisesti, en tiedä.

Ihan hiljakkoin eräs tuttavani kysyi minulta, miksi oikein olen tehnyt tällaisen valinnan. Minulla ei koskaan ole ollut millään lailla ongelmaa alkoholin, tupakan tai muiden koukutuksien kanssa lukuun ottamatta kahvia ja herkkuja. Alkoholin kulutus on ihan pääsääntöisesti liittynyt viikonloppuihin ja ainoastaan lomareissuilla se on ollut väljempää. Pakottavaa ja jollain tapaa huolestuttavaa tarvetta ei siis ole ollut.

Lähtökohta on kuitenkin ollut kaikesta huolimatta terveyteen liittyvä. Se, miksi olen päätynyt tipattomaan elämään, on ihan yksinkertainen juttu. Tulen pahoinvoivaksi hyvinkin pienistä määristä. Ei mitään pahoja päänsärkyjä eikä vatsakipua eikä juuri mitään muuta kuin selkeä pahoinvointi ja vähän juomasta (ja ilmeisesti sen kanssa nautitusta ruuasta) riippuen melkoista närästystä. 

Olenko minä sitten hyötynyt tästä? Kyllä kai jotenkin. Rahassa tätä ei voi mitata ihmeemmin, mutta jos juo pullollisen viiniä viikonlopun aikaan ja jokusen saunaoluen eli siis määrällisesti ei juuri mitään, niin kulutus on noin parikymppiä eli 80-100€ kuukaudessa. Tuleehan siitä 1000€ vuodessa, mutta sen saa sitten kulumaan kyllä muualle. Näin vähäiset juomamäärät tuskin ovat erikoisen vahingollisia - ihan yhtä lailla saa kaikenlaista epäterveellistä syömällä. Niin paljon kaikkia lisäaineita ja ympäristöjuttuja on ihan pelkästään ruuassa.

Yksi ihan subjektiivinen hyöty on täysin selkeä. Minä voin joissakin tapauksissa paremmin kuin ennen. Nukun vähän, mutta uni on kuta kuinkin hyvää ja rauhallista. Minun ei tarvitse juosta öisin vessassa eikä päänsärkyäkään tule. Herään aamuisin viiden ja seitsemän välillä ja aina hyvin pirteänä. Tuosta närästyksestä jo mainitsin. Huolimatta kahvin juonnista, minua närästää enää hyvin harvoin ~ valkosipuli on hieman sellainen ärsyttäjä. 

Tällä mennään nykyään.