Rakensimme Ulkohuoneen 7 vuotta sitten samaan aikaan, kun uusimme salaojat talon ympäriltä. Ensiksi ajattelimme, että teemme tuohon pihaan pelkästään sellaisen tason, mutta kun sattui sopivasti satamaan, niin päätimme saman tien, että siinä pitää olla katto. Kyseessä on sellainen kevytrakenne, missä on vain lautalattia ja sitten muovinen kate. Ulkohuone on osoittautunut todella loistavaksi paikaksi ja siinä on istuttu yhden jos toisenkin kerran vieraiden ja oman väen kanssa. Meillä on siinä kaasugrilli, jota tietenkin näin kesäaikaan käytetään ahkerasti.

Kun Ulkohuone oli ollut olemassa pari vuotta, totesimme, että kattomodulien rakoihin pääsee kaikenlaista roskaa - siitepölyä, siemeniä ja pölyä. Vaikka katto muuten pysyy kohtuullisen siistinä, ovat ne välit vallan rumia, kun sinne alkaa kerääntyä kaikenlaista. Silloin kesällä 2012 tai -13, en nyt tarkalleen muista, otin Jussin kanssa kaikki moduulit irti ja pesin ne.

Olenhan minä senkin jälkeen sitten asiasta puhunut, mutta se on jäänyt ihan leukojen loksuttelun tasolle. Vaan eipäs enää jäänytkään. Viime viikolla keskiviikkona kiipesin katteen päälle ja aloin ruuvata kattoa irti. Ei muuten ollut niin helppo homma kuin voisi kuvitella, koska ruuvikantojen alla olleet tiivisteet olivat liimautuneet katteeseen kiinni ja jokainen tiiviste piti irrottaa erikseen. Ei se silti mitenkään rankkaa ollut, paitsi se, että minä en oikein hyvin taivu ja selkä ja polvet tulivat aika kipeiksi. Tässä nyt kuitenkin katto ilman katetta. Ei siinä varmaan paria tuntia enempää yhteensä kulunut, mutta en osaa sanoa, koska pesin jokaisen moduulin saman tien, kun otin sen irti.

katto2.jpg

*********

Peseminen oli tavallaan hidasta. Huuhtelin ensin jokaisen osan painepesurilla niin, että suurin osa kiinteästä liasta lähti taivaan tuuliin. Seuraavaksi sitten pesin sen kuumalla Fairy-vedellä ja autonpesuharjalla. Sittenkin meinasi jäädä sotkua, koska muutamissa paikoissa lika oli pinttynyt tosi tiukasti kiinni. Kovasti hankaamalla sain lopulta käytännössä kaiken irti ja muovit alkoivat näyttää melkein uusilta.

katto1.jpg

*********

Torstaiaamuna sitten laitoin katon taas paikoilleen ja se olikin helppo homma. Onneksi oli merkannut jokaisen modulin paikan, niin en joutunut etsimään niitä, vaan löysin saman tien oikean palasen. 

Olihan se tavallaan ihan helppo homma, mutta aika raskas, koska muovikatteen päällä ei voi kävellä, vaan siellä pitää aina katsoa, että astuu ruoteiden päälle. Sitten on pakko kumarrella ja olla polvillaan hankalissa asennoissa ja se on minun nivelille aika raskasta. Loppujen lopuksi selvisin kunnialla ja kun viimeinenkin kattopala oli paikoillaan, niin olihan sitä mukava istahtaa katolle ja ihailla puhdasta ja kirkasta katetta.

katto3.jpg