Olen joskus kauan sitten käynyt ensiapukurssin ja muistaakseni minulla oli sellainen EA-korttikin. Tämä taisi kuulua OKL-opiskelujen liikuntaan erikoistuneiden vaatimuksiin tai ainakin joitakin perusjuttuja kyseisestä koulutuksesta meillä käytiin. Sitten tässä on vuosien aikana silloin ja tällöin ollut joitain pienimuotoisia osia koko koulutuksesta, kuten elvytyksen perusteiden muutoksia ja tietenkin uuden tiedon jakamista. Koko kurssia en kuitenkaan ole suorittanut, mutta nyt sitten sattui sopiva aika ja niinpä suuntasin sellaiselle.

Ajatus kurssin käymisestä syntyi jo silloin, kun elokuun lopulla satuin ensimmäisenä kolaripaikalle ja menin auttamaan. En ollut paikalla yksin ja siellä oli ilmeisesti joku ea-kurssin/kursseja käynyt  ja niinpä tämä henkilö otti sen pahemmin loukkaantuneen hoitoonsa. Kuitenkin joskus voi käydä niin, että satun johonkin tällaiseen tilanteeseen yksin ja siksi oli ihan hyvä hakea ajankohtaista oppia.

Ensiksi tutkailimme, mitä tehdä, kun löydämme tajuttoman potilaan. Kuunneltiin hengitystä ja todettuamme sen toimivan, treenasimme vielä kylkiasentoon kääntämistä.

Elvytys on merkittävä asia ja sitä treenattiin sitten erikokoisilla nukeilla - oli aikuinen ja lapsi, jotka elvytetään hieman eri tavalla ja siksi käytiin ne perusteet läpi. Saimme myös kokeilla defibrillaattoria, joka käynnistää pysähtyneen tai värinässä olevan sydämen, jos se nyt sitten on käynnistyäkseen. Elvytysnukkea paineltiin ja annettiin tekohengistystä, mutta valitettavasti tämä kuvassa oleva potilas ei herännyt - yritin kuitenkin sinnikkäästi.

 

elvy.jpg

***********

Harjoittelimme myös verenvuodon tyrehdyttämistä painesiteellä. Siinä on tarpeen saada tarpeeksi tiukka sidos ja näkeehän sen sitten tositilanteessa, jos sidos on liian löysä - sieltä tulee välistä verta. Näin komean koristeen tekaisi käteeni Timo.

sidos.jpg

*******

Sanoisin, että sain tänään hyvän annoksen tarpeellista tietoa ja koska tähän kurssiin kuuluu kaksi päivää, niin vielä on toinen edessä. Meillä oli tänään vielä mm. sitä, miten toimitaan, kun satutaan paikalle, missä joku henkilö on saanut jonkinasteisen kohtauksen. Niiden tunnistamisesta keskusteltiin ja tehtiin kirjallista työtä.

Jatkopäivä on ensi viikolla, joten sitä odottelemaan.