Lauluyhtye Thromos on tänä syksynä jo käynyt esiintymässä Helsingissä ja Wuosisatamarkkinoilla ja toissa päivänä juhlavasti Vihdin Kinossa juuri ennen Tuntematon sotilas-elokuvan ensi-iltaa laulamassa Finlandia-hymnin.  Ensi kevättä varten on alettu jo treenata ihan uutta ohjelmistoa, koska Thromos täyttää komeat 20 vuotta ja juhlistaa tätä tapahtumaa. Jo viime keväänä sovin Hiiden Laulun johtajan, Aino-Marian kanssa, että pidetään yhteinen syyskonsertti Suomen juhlavuoden kunniaksi ja siihenkin on treenattu pääosin vanhaa ohjelmistoa. Jos ei mitenkään paatoksellisesti, mutta pelkästään suomalaista musiikkia kuitenkin.

Ihan alkuperäisin suunnitelma oli ottaa musiikkia jokaiselta itsenäisyytemme vuosikymmeneltä, mutta ihan niin pitkälle emme ehtineet, jos kohta ihan hyvä vuosikymmenten jakauma meillä molemmilla esiintyvillä porukoilla on. 

trom.jpg

Meidän vanhin laulumme lienee Kettu itki poikiansa, joka on jossain määrin kalevalainen kansansävelmä - toki hieman uuteen muotoon sovitettu. Myös Rajaton-lauluyhtyeen ohjelmistossa oleva Kaipaava on vanha laulu samoin kuin Muistan sua Elaine. Meillä on mukana Satumaa, joka on 1950- tai 1960-luvulta ja sitten toki hieman uudempaakin ja jälleen yksi ihan omaa tuotantoa oleva Syliin, jonka Essi sävelsi jokunen vuosi sitten Heli-Maija Heikkisen runoon. Tässä kirjoituspöydälläni ei nyt satu olemaan konsertin ohjelmaa, joten en muista kaikkia konsertiemme biisejä, mutta niitähän kannattaa tulla kuuntelemaan.

Konsertteja on tosiaankin kaksi, koska Rientola (Nummelan työväentalo) on pieni paikka ja Hiiden Laulun laulajien kaverit eli ns. surevat omaiset täyttävät koko salin yhdessä konsertissa, eikä silloin kukaan porukoiden ulkopuolelta tuleva kuulija mahdu lainkaan paikalle. Siksipä siellä on kaksi keikkaa.

Tavoistamme poiketen laulamme ilman äänentoistoa, mikä sopii mainiosti Rientolaan, jos kohta se on esiintyjille akustisesti haastava, mutta ei pahin mahdollinen. Hyvinkää-sali on se kaikkein kurjin.