Nyt olen sitten suorittanut ensiapukurssin ja tiedän ehkä hieman enemmän siitä, mitä pitää tehdä, jos joudun tosipaikkaan. Idea kurssista syntyi sillä hetkellä, kun elokuun lopulla tulin ensimmäisenä kolaripaikalle ja kävin auttamaan onnettomuuden uhreja. Onneksi yhtä aikaa minun kanssani tuli sellainen henkilö, jolle ensiaputyö oli tuttua ja hän alkoi hoidella sitä pahemmin loukkaantunutta.

Merkittävintä näissä tilanteissa on aina tarkistaa onnettomuuteen tai muuten hätään joutuneen peruselintoiminnot eli hengittääkö ja onko tajuissaan. Jos ihminen on tajuton, on ihan siinä aluksi tilattava ambulanssi ja samalla seurattava uhrin tilaa. Jos hengitys pysähtyy tai henkilö ei hengitä paikalle tullessa, niin silloin on yritettävä elvyttää. Helppoahan se oli sen nuken kanssa, mutta on ihan toinen juttu, mitä siinä osaa oikeasti tehdä, kun on tosi tilanne päällä.

Puhelimeen kannattaa hankkia Appsi, jonka nimi on 112. Sillä saa yhteyden suoraan hälytyskeskukseen, mutta jos puhelimessa on paikannus päällä eli toisin sanoen asetuksista on antanut luvan siihen, että puhelin voidaan paikantaa, niin hälytyskeskus näkee puhelimen koordinaatit ja vaikka ei itse osaisi kertoa, missä on, niin keskus voi ohjata ammattiavun tasan sinne, missä ollaan. 

Tässä tämän viikon kurssilla meillä oli oikein koe, missä piti suorittaa onnettomuuteen joutuneiden auttamista opittujen juttujen avulla. Tässä on pari kuvaa siitä, miten autoimme reisiluunsa murtanutta nuorta miestä. Käytössämme olleet kepukat mallittivat oikein kunnollisia luonnosta löytyneitä tanakoita keppejä tai vastaavia eli ihan tuollaisilla liprukoilla ei saa mitään aikaiseksi. Alemmassa kuvassa olemme käärineet potilaan lämpökankaan sisään, mutta eipä tuota kangasta aina ole mukana, joten kyllä potilasta voi lämmittää vaikka takilla. Lämpöeristys pitäisi hoitaa niin, että potilas ei makaa paljaalla maalla.

ea1.jpg

ea2.jpg

 *******

Viimeisimmästä kurssistani on reippaasti kolmekymmentä vuotta, joten ihan oli paikallaan päivittää tieto. En millään muotoa toivo enkä kaipaa onnettomuuksia, mutta ehkä tästä kurssista on jotain hyötyä, jos sattuu paikalle.

Todistustakin tästä kurssista sai - kolme vuotta tämä on voimassa. Sitten täytyy taas käydä uusi kurssi tai päivittää tämä.

ea3.jpg