Yleensä joulu-, hiihto- ja kesälomalla tulee oikein lähdetyksi Helsinkiin ja viivytyksi hieman kauemmin kuin vain yksittäisen asian takia. Niin teimme myös tänä jouluna, kun suuntasimme nenämme kohti pääkaupunkia ja sen täysin lumetonta tilaa.

Pääsimme matkaan joskus kymmenen maissa - eihän meillä mitään aikataulua ollut. Suuntasimme ensin Kertun luo katsomaan hänen joulukuustaan ja hetkeksi jutustamaan. Sieltä sitten suuntasimme keskustaan Kertun kyydissä, kun hän vei Miksan töihin. Pääsimme ihan Ateneumin ovelle, missä meitä vastaan asteli nuori, siististi pukeutunut mieshenkilö, jolla oli joku juttu pielessä, koska hän hoki puuppina: "Haistakaa v...u" ~ hyvä kun hengitti välissä.

Vaikka en ole mikään taiteen tuntija enkä osaisi erotella romantiikan ja kubismin ja vaikkapa barokin aikakausien taideteoksia toisistaan, niin jos joku taideteos on kaunis, niin se sitten on ja sitä on kiva katsella. Ateneumissa niitä riittää, mutta kyllä minä siinä mielessä olen rajoittunut, että esim. joukko neliöitä sikin sokin asetettuna ei hirveästi minun taidemaalausmielikuvaa toteuta. Kai niitä kappaleita osaa kuka tahansa tehdä? Ottaa viivottimen ja tekee muutaman vedon paperille tai kankaalle ja värittää ne sitten eri väreillä ~ siinä se. Kun maalaus on sen näköinen, että se on kuin hyvä valokuva, niin siitä minä pidän. Louvressa ovat seinät ja katotkin sellaisia kuten Versaillesin palatsissa ja niiden kohdalla minä helposti pysähdyn. Onneksi Ateneumissakin on sellaisia maalauksia, joista oikeasti ymmärtää, mitä ne kuvaavat ja niitä kyllä jaksaa katsella.

ate3.jpg

Aku Ankka on myös päässyt Ateneumiin. Kuuluisat taiteilijat kuten Huuko Simpura, Akseli Kala-Kallela ka Alpertti Aatelviltti ja monet muut ovat saaneet teoksiaan näytteille. Hämmästyttävän paljon nämä Aku-teokset muistuttavat Suomen taiteen merkkiteoksia, kuten tämä Alpertti Aatelviltin teos - Leikkiviä ankanpoikia rannalla. Vertauskohteena vastaava Albert Edelfeldtin maalaus Rannalla leikkiviä poikia.

ate4.jpgpoikia.jpg

********

Ateneum on pelkästään rakennuksenakin ihan käsittämättömän hieno. Se valmistui vuonna 1887 ja on käytännössä koko ajan ollut taidemuseona. Ei se sillä tavoin säväytä kuin vaikkapa Louvre, mutta on siis ihan pelkkänä rakennuksenakin taideteos.

ate1.jpg

*******

Poislähtiessämme kävimme vielä tutustumassa ehkä maailman kuuluisimpaan autoon - Akun pieneen punaiseen avoautoon. Sen esikuvana todellisessa maailmassa on arveltu olevan American Bantam, jos kohta on myös asiantuntijoita, joiden mielstä sen esikuvana on ollut American Austin Roadster vuodelta 1934. Aika uniikki se joka tapauksessa on. Akun auton rekisterinumero, 313 on ihan henkilökohtainen valinta. Akun munintapäivä oli 13. maaliskuuta ja amerikkalaiseen tapaan kuukausi on aikamerkinnöissä ensin ja niinpä se määräytyy juuri tuohon kuuluisaan 313-muotoon.

ate2.jpg

**********

Kauoungissa kävellessä tulee aina nälkä ja niinpä menimme syömään. Tällä kertaa Kuukuu-nimiseen ravintolaan Museokadulle. En kerro enempää kuin että siellä on hillittömän hyvä ruoka ja sen interiööri on silmiä hivelevä. Lisäksi siellä on hyvä palvelu. Söin poronkäristystä ja perunamuusia, Irmeli söi jonkun sienen.

kuykuu.jpg

******

Syötyämme etsiydyimme ratikkaan eli stadilaisittain sporaan ja yhdellä vaihdolla selvisimme Kertun kodin lähelle, minne olimme jättäneet auton. Sinne nimittäin pääsee meiltä helposti ja parkkipaikka on ilmainen eli ei tarvitse sompailla keskustan ahtaissa ja ruuhkaisissa paikoissa.

Ilta kotona sujuikin sitten nuorten jääkiekon MM-ottelun parissa - Suomi voitti löysällä esityksellä Tanskan 4-1, vaikka laukaukset olivat suomalaisille 62-7. Kertoo toki tanskalaisten hurjasta uhrautumisesta, mutta myös suomalaisten heikosta maalintekokyvystä. Paljon pitää tuosta parantua, jos poikaset haluavat saada jotain arvometallia kaulalle roikkumaan näiden kisojen päätteeksi.

ice.jpg