Meillä tehtiin erinäisiä ulkoremontteja seitsemän vuotta sitten. Maata kaivettiin talon ympäriltä ja sinne seinän viereen vaihdettiin uudet salaojat. Erinäinen kerros tuota maaperää kuorittiin kokonaan pois ja kallistuskulmiakin muutettiin. Siinä kohtaa teimme sitten tuonne talon taakse Ulkohuoneen, joka on siis kevytrakenteinen keveillä kattomuovipalasilla katettu kesään sopiva ulkoilutila. Kunhan on edes hieman lämmintä, niin siellä kyllä istuu illat kaiket ja vaikka sataisikin, niin eihän se haittaa.

Talvella, jos sattuu satamaan enempi lunta, tuo muovikate on ongelmissa. Pinta ei nimittäin ole tarpeeksi liukas ja niinpä kaikki taivaalta tuleva valkoinen materiaali jää sinne jumiin ja kun sattuu suoja, kuten näillä korkeuksilla usein, niin kevyen katteen päällä on ihan liian raju paino ja silloin koko Ulkohuone on vaarassa. Ensimmäisenä Ulkohuoneen talvena lunta tuli rajusti ja siinä olikin hommaa, kun piti keksiä, miten sen saa sieltä pois. Tästä kuvasta näkee mainiosti, kuinka hurjasti sitä taivaan mannaa oli satanut silloin. Kuva on otettu helmikuun alussa 2011. Siihen aikaan "tapetoimme" Ulkohuoneen pressuilla, mutta myöhemmin totesimme, että se ei ole lainkaan välttämätöntä, koska lunta ei juurikaan tule sinne sisälle. Nuo pressut pimensivät tietenkin Ulkohuonetta ja samalla meidän keittiötämme tosi paljon ja siksikin siitä kuorrutuksesta luovuttiin.

DSC_0006.jpg

Tuonne katolle ei ollut talvella mitään menemistä, koska katehan on ohutta muovia ja pienelläkin pakkasella siellä astelu olisi pilkkonut muoveja ihan palasiksi. Oli siis keksittävä jotain. Löysin sitten rautakaupasta tuollaisen systeemin, jonka avulla lumen pystyi vetämään alas. Veheksen varsi vaan on hyvin pitkä - muistaakseni viisi metriä ja niinpä duuni on ihan järjettömän raskasta. Tuossa ylemmässä kuvassa näette, millaisen kasan olin jo helmikuun alkuun mennessä vetänyt katolta alas. Muutenhan meidän katolta lumet tulevat suhteellisen helposti - peltikatto on aika liukas.

DSC_0010.jpg

Jossain vaiheessa Jussi ehdotti minulle, että olisi kätevää levittää Ulkohuoneen katolle rakennusmuovi. Se on nimittäin niin liukasta, että siellä ei pysy Einarikaan. Pekan kanssa sitten askartelimme moisen härvelin - ehkä 2013 - ja siitä alkaen olen aina jossain vaiheessa syksyllä laittanut muovin muovikatteen päälle. Eipä tuota lunta ole viime vuosina juurikaan satanut, mutta kaikki, mikä on taivaalta ja ylemmältä katolta satanut, on tullut omia aikojaan alas enkä ole enää joutunut kattoa tyhjentämään. Sen lisäksi, että katon tyhjennys on raskasta, on se myös jossain määrin vaarallista. Eihän meidän talo mikään pilvenpiirtäjä ole, mutta jos sieltä tulee liukastuttuaan alas, niin ainahan siinä on mahdollista saada vaikka mitä vammoja ja ainakin se sattuu.

Eilen kävin levittämässä tuon liukkaan muovin paikalleen. Siinä menee noin 15 minuuttia eli ihan pikku juttu. Mielellään ei tarvitsisi sataa - se on aika epämiellyttävää. Yhtään en pudonnut katolta.

muovi.jpg