Kuten joka vuosi, niin myös nytkin päästiin jouluaattoon ja siitä se varsinainen juhla sitten pääsi alkamaan. Koulu loppui perjantaina ja käytännössä koko päivä sitten vietettiin valmistamalla tätä juhla-aikaa. Siivousta, ruuanlaittoa, kaupassa käyntiä - kaikkea sen sellaista. Kerttu tuli joskus illan jo pimettyä.

Lauantaina herättiin aamulla suhteellisen onnistuneen varhain ja jatkettiin järjestelyjä ja Irmeli hoiteli ruokapuolen tekoa. Kävimme vielä Kertun kanssa joulutervehdyskierroksella ja Nummelassa tekemässä pari ostosta. Kerttu lähtikin sitten omaansa kotiinsa Hesaan ja samoihin aikoihin Paavo-Pekka tuli Espoosta. Illan vietimme tuttavien luona saunomassa vanhassa pihasaunassa ja istumalla vanhassa piharakennuksessa. 

Sunnuntaiaamuna nukuimme hyväsesti kahdeksaan ja sitten taas jatkoimme joulutohinaa. Puolenpäivän aikaan söimme perinteiseen tapaan joulupuuroa, mutta kukaan ei saanut mantelia. Televisisosta katseltiin (kuka nyt katseli) Lumiukko ja sitten vielä joulurauhan julistus. Sauna laitettiin palamaan joskus varhaisena iltapäivänä ja ehdimme peräti saunoa ennen pimeän tuloa.

aatto1.jpg

********

Aika pian saunottuamme ryhdyimme sitten ruokailuhommiin. Oli taas laatikoita, kalaa, kinkkua, lammasta ja vaikka mitä ja kaikki maistui hyvältä ~ siis kaikki, mitä tuli otetuksi ja kyllä minä lähes kaikkea söin, mutta vääjäämättä on sanottava, että edelleen kinkku ja maksalaatikko ovat jouluruokieni ykkösiä.

aatto2.jpg

*******

Ruokailun jälkeen siivosin pöydän ja laitoin tiskit peseytymään ja sitten olikin aika katsoa lahjat. Sain neljä kirjaa, pakastusrasioita ynnä kaksi lätkämatsilippua. Siis juuri sopivasti minua ajatellen. Hieman lahjoja tuijoteltuani kävin ottamassa pienet tirsat. Paavo-Pekka oli sytytellyt ulkotulia ja niitäkin piti erikseen käydä filmaamassa.

aatto3.jpg 

******

Olin luvannut mennä laulamaan iltamessuun ja niinpä tirsojen jälkeen piti vaihtaa leninki ja mennä kirkkoon. Irmeli meni Essille ja käveli sitten tyttären ynnä Laurin kanssa kirkkoon, kun minä olin treenaamassa. Lauloimme muutaman laulun ja siinä illan jo hiljalleen kääntyessä yötä kohti. Kotona olimme lopulta puoli kahdentoista jälkeen ja hieman telkkaria katsottuamme oli todettava, että nyt on jouluaatto ohi ja nukkuman aika.

aatto4.jpg

********

Tämän vuoden jouluaatto on siis ohi ja nyt pari päivää tätä joulun pyhämeininkiä ja sitten onkin suunnattava katseet uuden vuoden juhlintaan ja ihan uusiin kuviooihin, mutta siitä sitten tarkemmin, kun ollaan siellä asti.