Suomi täytti 100 vuotta - sen kaikki toki tietävät, mutta olen usein näin vuoden lopussa tehnyt koosteen omasta vuodestani, joten tehdään sama jälleen kerran.

Tammikuu

Alkuvuosi sujui ihan lomaillen, käytiin ainakin kerran Helsingissä. Maanantaina 9. päivänä palasimme taasen töihin. Samalla viikolla aloitin uuden harrastuksen, pyrin ja pääsin Vihdin Kamarikuoroon. Kreikka jatkui ja Thromos jatkui. Kotkassa käytiin alkuvuodesta toteamassa, että Irmelin äiti käy päivä päivältä heikommaksi. Kuun puolivälissä meillä oli kaksi ranskalaista lukioikäistä tyttöä Belfortista tutustumassa Suomeen ja samalla suomalaiseen kouluelämään. Loppukuusta oli taas hieman pakkasta ja luntakin ja kävimme jo jäällä kävelemässä. Tammikuun viimeisenä viikonloppuna pyrähdimme OAJ-risteilylle, missä tapasimme paljon tuttavia vuosien varrelta. Ikävänä tapahtumana muistiin jäi lukioaikaisen ystäväni kuolema hänen kaaduttuaan ja lyötyään päänsä niin pahasti, että mikään ei enää auttanut.

Helmikuu

Kävin katsomassa HIFK:n pelin Kärppiä vastaan - se meni huonosti, mutta kohokohdaksi mainittakoon se, että kohtasin Hectorin ja jutustelin hetken aikaa hänen kanssaan. Leivoin yhtenä viikonloppuna Aleksanterin kanssa korvapuusteja, mutta muuten homma pyöri ihan tavallisissa koulu- ja kotiympyröissä. Kuorot ja lauluhommat sekä kreikan tunnit olivat toki mukana. Hiihtolomalle jäimme helmikuun puolivälissä, mutta emme käyneet sen kummemmin missään - Kotkassa kävimme näkemässä vääjäämättömän tilanteen eli Irmelin äiti oli jo niin huonossa kunnossa, että oli kyse enää lyhyestä ajasta. 

Maaliskuu

Kävin Hyvinkäällä Mikko Kuustosen uuden levyn julkkarikeikalla. Olimme myös ranskalaisystäviemme kanssa katsomassa HIFK:n peliä Nordiskalla. Seurasin telkkarista ja lehdistä hiihdon MM-kisoja, vaikka olisi toki ollut mahdollista lähteä tuonne Lahteen katsomaan sitä touhua ihan paikan päältä. Retkeilimme jäällä pariinkin otteeseen, kun sattui hyvät viikonloppusäät. Kävimme OAJ:n koulutusmatkalla Tukholmassa. Essille (+ perheelle) tuli uusi koira. 

Huhtikuu 

Huhtikuu alkoi hyvin perinteisesti eli minun syntymäpäivälläni. En juhlinut 60. ikävuottani, mutta meillä oli kyllä Thromoksen keikka ja siellä kyllä onniteltiin. Kamarikuoro esitti pääsiäisen kunniaksi yhdessä solistien ja hienon orkesterin sekä muutaman lauluvahvistuksen kanssa Bachin Johannes-passion Vihdin kirkossa. Upea juttuhan se kaikkiaan oli. Synttäreitäni vietettiin sitten pienellä porukalla viikko varsinaisten bileitten jälkeen. Irmelin äiti kuoli 20. päivänä, mutta sehän ei ollut mikään yllätys - päinvastoin sitä oli hänen huonon kuntonsa takia jo odotettu ja tavallaanhan se oli helpotus ~ varmaan hänelle itselleenkin. 

Toukokuu

Jääkiekon MM-kisat tulivat, olivat ja menivät. Suomi pelasi aluksi todella heikosti, voitti yllättäen USA:n "kuoleman ottelussa", mutta muuten oli todella surkea sijoittuen kuitenkin neljänneksi. Tylsät kisat. Kävin muutaman kerran säestämässä Voice of Finland-kisassa hyvin pärjännytä Anna Ijästä. Hieman kävin studiolla äänittelemässä ja muuten toukokuu kului kouluhommissa. Kevät oli ollut ja jatkui vallan viileänä ja niinpä emme  juurikaan päässeet pihahommiin kiinni, mutta toki siivosimme Ulkohuoneen ja pesimme huonekalut. Kuvaavaa kevään viileydelle oli se, että en ajanut nurmikkoa kertaakaan koko toukokuussa - siihen hommaan pääsin vasta kesäkuussa. Autotalli siivottiin ihan viimeisen päälle ja lastenlapset maalasivat sen. Irmelin äiti siunattiin haudan lepoon kuun viimeisenä viikonloppuna.

Kesäkuu

Koulu päättyi taas suvivirteen. Eka viikolla ja osin toisellakin viikolla ravasin allergiatesteissä Hesassa. Siivosin tietohallinnon kirjahyllyn ja touhusin kaikkia lomalaisen hommia. Menin vahingossa autokauppaan ja vaihdoin vahingossa auton. Ilmat olivat kohtuullisia ja olisin jopa voinut uidakin järvessä, mutta allergiatestien takia en voinut. Toisella viikolla irrotin Ulkohuoneen katon ja pesin sen ja tietenkin laitoin takaisin. Viikkoa ennen juhannusta kävin Kivijärvellä ja Jyväskylässä ja pidimme kautta aikain ensimmäisen äidin puolen suvun serkkutapaamisen - meitähän onkin iso joukko, neljä miestä. Juhannus vietettiin Vihdissä ja juhannuspäivänä lähdimme sitten yhdentoista hengen voimalla Kreikkaan, Santorinille, viettämään minun 60-vuotispäiviäni yhdessä koko sakilla. Mukava reissu.

Heinäkuu

Välittömästi Kreikasta tultuamme kävimme Tallinnassa tapaamassa skottiystäviämme, jotka olivat tutustumassa Itämeren suurkaupunkeihin. Olimme ihan kotosalla toisen viikon, mutta sitten kävimme Ruisrokissa pääasiassa kuuntelemassa Ultra Brata, mutta siinä samassa myös Anssi Kelaa ja Vesalaa. Teimme sitten puuhommia opettajien mökillä. Keksimme sitten kuun puolivälin jälkeen lähteä länsirannikon tripille ja kävimmekin tutustumassa Yyteriin, Kristiinankaupunkiin, Vaasaan ja Kokkolaan. Lisäksi kävimme tapaamassa viimeistä isän puolen elossa olevaa lähisukulaistani eli tätiäni Maijaa Ylistarossa. Kokkolasta ajoimme yhden yön reissulle Kivijärvelle ja sieltä sitten taas kotioloihin. Ihan loppukuusta autoimme Kerttua muuttohommissa ja kävimme Suomenlinnan kesäteatterissa ja teimme pieniä retkiä mm. kanootilla.

Elokuu

Elokuun alussa teimme erittäin pikaisen päätöksen mennä muutamaksi päiväksi Pariisiin - hyvä reissu ja siitä olikin hyvä aloitella työt. Thromos kävi perinteisellä Kuoro goes kapakka-keikalla ja osa meistä oli myös suurkuorossa Suurkirkon rappusilla. Koulu alkoi, mutta minä sairastuin ja olin kaksi viikkoa sairaslomalla. Thromos lauloi markkinoilla ilman minua. Olin Artturin peliä seuraamassa ja kotiin tullessamme satuin ensimmäisenä auto-onnettomuuspaikalle ja selvisin kunnialla. En aloittanut kuorotreenejä, koska olin vielä toipilas.

Syyskuu

Hiljalleen kaikki harrastukset alkoivat - kreikka, laulut jne. Koulutyö vei tietenkin pääosan ja sitten kolmen kuukauden lainakoira. Ystäväperheemme meni Espanjaan ja me otimme heidän koiransa siksi aikaa hoitoon. Mukava pieni koira. Thromos kävi laulamassa yksityisillä synttäreillä. Opettajilla oli tylsä koulutuspäivä kuun lopussa yhtenä lauantaina.

Lokakuu

Aika lailla sama meininki kuin syyskuussa. Töitä ja harrastuksia. Lomalla olimme viikon Malagassa, Espanjassa, joka oli ihan hyvä paikka, mutta minä en pitänyt Espanjasta muuten. Tapasimme Lulu-koiran omistajat. 

Marraskuu

Töissä keskityttiin hurjana tuleviin itsenäisyysjuhliin. Kävin katsomassa HIFK:n matsin. Kamarikuoro esitti erikoisen virsimessun, Salvat 1701, ensin Vihdissä ja sitten Kuopiossa. Olin kyllä lähdössä Kuopioon, mutta hieman flunssainen olo esti sen lopulta. Thromos ja Hiiden Laulu pitivät yhteisen ison konsertin Nummelassa kuun puolivälissä. Kävin ensiapukurssin. Koululla pidimme mahtavan itsenäisyysjuhlan, joka sai hurjasti kiitosta ja kunniaa. Töitä tehtiin asian eteen tosi paljon.

Joulukuu

Koko valtakunta juhli tietenkin 100-vuotiasta Suomea. Muuten päivät kuluivat pääosin koulutyön ja arviointikeskustelujen kuvioissa. Kävimme Club for Fiven joulukonsertissa Hyvinkäällä. Kuoro treenasi Bachin Jouluoratoriota, joka sitten esitettiin vähän ennen joulun pyhiä ja sehän oli valtava menestys. Ihan syystäkin. Joulun pyhät vietimme kotona ja näimme lapset vuoron perään. Uudenvuoden juhliminen tapahtuu näillä näkymin Jyväskylässä, mutta palaan siihen sitten ensi vuonna.