Vuosi on vaihtunut ja olemme siirtyneet itsenäisyytemme toiselle vuosisadalle. Tämä tuleva vuosikin tuo eteemme muisteltavaa maamme historian harmailta lehdiltä, eikä ihan kaikkein parasta muisteltavaa tuokaan. Kiivaat erimielisyydet mm. valtiomme hallintomuodosta, työläisten asemasta ja toisaalta rikkaiden oikeuksista ja velvollisuuksista ja monet muut vuosia hiertäneet asiat räjähtivät käsiin ja syttyi sisällissota, joka jätti rajut arvet suomalaisten sydämiin pitkäksi ajaksi ja joidenkin historian tutkijoiden mukaan ne eivät ole parantuneet vieläkään. Kun tuosta sodasta puhutaan, löytyy sille eri nimityksiä sen mukaan, kuka sattuu puhumaan. On vapaussota, sisällisota, kansalaissota, luokkasota.... yhtä kaikki suomalaiset tappelivat keskenään ja se ei ollut viatonta poikapainia. Neljä kuukautta kestäneet taistelut vaativat kaikkiaan nelisenkymmentä tuhatta uhria ja kuinka paljon lopulta kuoli ankeissa olosuhteissa sairastuneita vankeja ja erinäisissä teloituksissa, niin kyllähän se melkoista elämää tämä itsenäisyyden alkutaival oli. 

*********

Me lähdimme viettämään uutta vuotta Jyväskylään kavereidemme luokse. Aattoaamuna maailman vielä hieman hämärrellessä starttasimme matkaan. Jo melko pian liikkeelle lähdettyämme, huomasimme, että maassa on valkoista ja Lahden jälkeen ja Jyväskylää lähestyessämme alkoi jo tien varsilla olla kinoksia. Pian puolen päivän jälkeen olimme veljeni luona, missä syötiin kevyt välipala ja rupateltiin mukavia. Tosin ennen sisälle menemistä, meidän piti hämmästellä lunta, sillä Jyväskylän korkeudella on oikeasti todella paljon.

uuvuo1.jpguuvuo2.jpg

Veljeni luota kiirehdimme sitten hotelli Versoon, kirjauduimme sisään ja sitten jutustimme Irmelin serkkujen kanssa. Nämä serkut asuvat siinä kaupungin lähellä ja oli toki kiva tavata. He tulivat hotellimme baariin eli meidän ei edes tarvinnut mennä minnekään.

******* 

Olimme sopineet jonkin aikaa sitten eräiden ystäviemme kanssa, että vietämme myöhennettyä synttärijuhlaa ja samalla juhlimme uutta vuotta porukalla. Ystäväni Ari nimittäin täytti samat vuodet kuin minäkin tuossa kesäkuun alussa ja piti juhlat, joihin emme sitten päässeetkään väliintulevan muuttujan takia. Niinpä juhlimme nyt ja menimme syömään ja sellainen hyvä paikka löytyikin siitä ihan kaupungin keskeltä. Kissanviikset on tämän ruokailupaikan nimi. Pieni ja söpöinen paikka ja erittäin hyvä ruoka. Ruokapaikasta ajelimme kavereidemme kotiin, missä jutustelimme, kuuntelimme hyvää musaa ja nautimme herkullisesta iltapalasta.

Uudenvuoden ilotulitusta menimme sitten katsomaan kaupungin keskustaan, kirkkopuistoon, missä oli varmasti jokunen tuhatta ihmistä. Viralliset raketit ammuttiin taivaalle harjulta ja upeanahan nuo paukkuivat ja valaisivat hetken aikaa pilvistä taivasta. 

uuvuo3.jpg

******

Yövyimme sitten siis Versossa ja kun olimme nauttineet hotellin tosi hyvän aamupalan, lähdimme kyläpaikka numero kakkoseen, Jaalaan. Saimme ajella pienessä tihkussa tosi rauhallisella nelostiellä ja parissa tunnissa tapahtui tämä siirtyminen.

Juttua ja hyvää ruokaa riitti tässä toisessakin tapaamispaikassa ja ohjelmaan kuului myös huuliharpun- ja pianonsoittoa. Petri jäi kaksi vuotta sitten eläkkeelle ja alkoi silloin treenailla huuliharpun soittoa ja on nyt oppinut vallan taitavaksi. Soitimme vallan kylmiltämme monenlaista musiikkia.

Paavo tuli omilta uudenvuoden retkiltään käväisemään siinä illan aikana, mikä tietenkin oli mukavaa, koska ystävämme eivät olleet nähneet häntä muutamaan aikaan.

uuvuo4.jpg

******

Jaalassakin oli reippaasti lunta, mutta kun eilen puolenpäivän aikaan lähdimme kohti Vihtiä, niin pakkohan se oli todeta, että mitä lähemmäs päästiin kotikulmia, sitä mustemmaksi tämä maailma kävi.

Joka tapauksessa vuosi on vaihtunut ja matka kohti kevättä ja kesää on alkanut ja mikäs sen mukavampaa.