Nyt ollaan sitten siinä viikonlopussa, kun taas valitaan maahamme presidentti. En kuitenkaan jaksa uskoa, että saisimme uuden presidentin, koska Sauli Niinistön suosio tuntuu kerrassaan vankkumattomalta.

Presidentillä ei ole valtaa, mutta hänellä on arvovaltaa ja siksi ei kuitenkaan ole ihan sama, kuka siellä Mäntyniemessä isännöi tai emännöi. Suomen tasavallan presidentti tunnetaan ulkomailla ja koska virkatehtävään kuuluu ulkopolitiikan hallinta, niin on siinä ihan oikeasti oltava asiaan vakavasti suhtautuva tekijä. 

Suomessa ei uskoakseni ole sellaista vaaraa, että meillä valittaisiin samanlainen pelle maata edustamaan kuin Yhdysvalloissa on tapahtunut. Kaikkien aikojen suurin möhläys Pohjois-Amerikassa on nyt jotenkin saanut olla vallassa kokonaisen vuoden, mutta eihän tuo mitenkään vakuuttavalta ole näyttänyt. Meillä on kyllä ehdokkaana kaksi varsinaista pelleä, mutta heidän äänimääränsä ei tule uskoakseni millään riittämään lähellekään edes mahdolliselle toiselle kierrokselle pääsemistä. 

Uskoisin aika vahvasti, että Pekka Haavisto saa toiseksi eniten ääniä, mutta ainakin vielä tänään ennakkokaavailuissa Niinistön äänimäärän arvioidaan nousevan jo ensimmäisellä kierroksella yli 50%:n ja näin ollen ei toista kierrosta tarvita.

Minun mielestäni koko ehdokasporukassa on neljä sellaista ehdokasta, joita oikeasti ja vakavasti voisi pitää sopivina tyyppeinä presidentin virkaan. En toki kerro, ketkä he ovat, koska en aio julkisesti veivata poliittisia ajatuksiani, mutta nämä neljä ovat siis uskoakseni jotensakin sopivia edustamaan maatamme erilaisissa tilaisuuksissa ja johtamaan ulkopoliittista laivaa. Jäljelle jäävistä neljästä kahdella olisi ehkä jossain määrin asiallinen status ja he varmasti pärjäisivät myös ulkopoliittisissa kuvioissa, mutta sitten ne kaksi viimeistä sopivuuden ulkopuolelle jäävää ehdokasta ovat mielestäni tietyistä syistä johtuen kelvottomia preisdentin tehtävään. Heilläkin on tukijansa ja demokratian nimissä he saavat toki ehdokkaana olla, joten ihan vapaasti.

Sunnuntai-iltana olemme viisaampia tai ainakin tietäväisempiä tässä pressa-asiassa ja pääsemme hiljalleen valmistautumaan ensi vuoden edukuntavaaleihin, joista tuleekin sitten melkoinen sirkus, mutta sen aika on sitten.

Meidän kirkonkylällämme on hieman tehty ilkivaltaa ja yksi ehdokas on jopa kokonaisuudessaan poistettu kuvioista, mutta minä en ole siihen syyllinen. En ole kuuna päivänä ikinä tärvellyt vaalimainoksia enkä aio siihen hommaan näin vanhoilla päivilläni ryhtyä. Seikka on saletti.

pressat.jpg