Eilen oli aivan mahtava ulkoilukeli. Aurinko paisteli vallan kirkkaasti ja jopa niin kovaa, että oli pakko ottaa mustat lasit päähän, kuten taisin jossain kirjoituksessa sanoakin. Yleensä olemme joka talvi jossain vaiheessa menneet jäälle kävelemään ja niin teimme eilenkin. Se oli tosin jo tämän talven toinen kerta, koska joku viikko sitten lainasimme Essiltä koirat ja kävimme kävelyllä ja olimme vähän matkaa myös jäällä tuolloin.

Marras-, joulu- ja tammikuu ovat yleensä aika pimeitä ja jos ja kun sattuu vielä niin, että ei ole lunta ja pilvet roikkuvat maan pinnalla, niin kyllähän sitä auringonvaloa alkaa ihan tosissaan odottelemaan. Vielä kun katselee kesäisiä valokuvia ja videoita, niin tajuaa oikein, miten synkkiä nuo kaamosajan viikot ovat. Niinpä sitä silloin ihan oikeaan tarpeeseen tuota taivaan  kirkasvalohoitoa odottelee.

talvi2.jpg

Mihin se auringonvalon teho oikein perustuu? Se on toki merkittävän psyykkistä, mutta siihen liittyy myös ihan fyysisiä muutoksia. Merkittävä tekijä on se, että auringon uvb-säteily edistää d-vitamiinin tuotantoa iholla ja sitä mukaa, kun ihminen saa lisää aurinkoa, hänen d-vitamiinitasonsa nousu vaikuttaa hyvin moneen asiaan. Niitä on niin paljon, että en viitsi tähän kirjoittaa, mutta ihan kuukeloimalla löytyy varsin laaja selvitys. Lyhyesti voidaan sanoa, että d-vitamiinia tarvitaan vahvaan luustoon ja näyttää nykytiedon mukaan siltä, että sen puutos voi aiheuttaa astmaa, syöpää, masennusta, sydänsairauksia, diabetesta ja jopa lihomista. D-vitamiini syntyy ihossa ja siksi ihmisten tulisi saada aurinkoa, mutta vain noin 15-30 minuuttia päivässä ja siksi rankkaa auringonottoa ei voi suositella vitamiinin hankintaan, koska haittatekijät taas ovat niin paljon suuremmat. Myös ruokavalio on tärkeää. D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini ja sitä saa mm. maidosta, rasvaisesta kalasta ja kananmunista eli vegaanien ja kasvissyöjien on oltava melkoisen huolellinen ruokailunsa suhteen, etteivät eväät jää liian laihoiksi. 

En osaa sanoa ihan tarkasti, saanko riittävästi d-vitamiinia syömisistäni, mutta koska olen ihan kaikkiruokainen, niin ei pitäisi olla suuria puutteita. Juon maitoa, syön kalaa ja vähän muniakin eli en jää näistä tuotteista paitsi. Mitään lisäravinteita en käytä.

Oli nyt sitten mikä hyvänsä, niin aurinko on hiljalleen palaamassa tähän päivittäiseen elämäämme ja juuri nytkin se kollottaa vallan kirkkaasti tämän tietokoneen näyttöön ja sellaisella voimalla, että en oikeasti näe kunnolla, mitä kirjoitan.

 talvi1.jpg