Tähän aikaan vuodesta on erinäisiä juhlia. On maallista ja on kirkollista ja molemmilla on suomalaisille ainakin sen verran merkitystä, että niitä juhlitaan ulkoisilla merkeillä. Nämä merkithän ovat herkkuja.

Tänään oli Runebergin päivä. Johan Ludvig Runeberg eli 1804-1877 ja häntä pidetään Suomen kansallisrunoilijana. Yhdessä hän Elias Lönnrotin kanssa loi suomalaista identiteettiä ja antoi Vänrikki Stoolin tarinoissa Suomelle moraalisen identiteetin. Tavalliselle suomalaiselle tutuin Runebergin runo on tietenkin Maamme-laulu (Vårt land), jonka yhdestätoista säkeistöstä ensimmäinen ja viimeinen ovat ne säkeistöt, joita lauletaan juhlissa ja urheiluvoittajien kunniaksi.

Runebergin kerrotaan olleen makealle perso ja niinpä hän pyysikin vaimoaan Fredrikaa laittamaan joka aamuisen punssinsa kera jotain hyvää. Fredrika ei ilmeisesti itse keksinyt torttua, mutta ehkä tuo Johan Ludvigin tapa jäi sillä tavalla mieleen, että tuo pikku kakkurainen nimettiin sitten hänen mukaansa. Hyvin makea herkkuhan tuo torttu on ja niinpä sitä pytyy kerrallaan syömään korkeintaan yhden. Olen ottanut itse tavakseni syödä aina yhden joka helmikuun alussa ja siinä se sitten on. Enempää en edes minä kykene.

*********

Helmikuussa on sitten laskiainen. Se on pääsiäistä edeltävä juhla, johon kuuluu pakanallisia ja kirkollisia perinteitä. Juhla sijoittuu siihen kohtaan kevättä, kun pääsiäiseen on noin seitsemän viikkoa. Siitä alkaa paaston aika, jota vietetään etenkin katolisissa mutta myös luterilaisissa maissa. Sanotaan, että ihminen laskeutuu paastoon, jona aikana ei joidenkin perinnetapojen mukaan syödä lainkaan lihaa. Jotkut ihmiset ihan oikeasti paastoavat sen neljäkymmentä päivää. Maallisia tapoja ovat mm. mäenlasku ja muu hiihtourheilu. 

Laskiaisena ennen paastoa on tapana mässäillä. Yksi laskiaisen perinneruoka on hernekeitto ja sen jälkiruokaherkuksi on sitten aikojen kuluessa vakiintunut laskiaispulla. Pullan sisäänhän laitetaan kermavaahtoa ja sen lisäksi vähän tekijästä riippuen joko punaista hilloa tai mantelimassaa. Tässä sitten törmätään makuasioihin. Minä esim. pidän enemmän mantelimassasta kuin hillosta.

Laskiaispullaakin pitää saada ainakin yhden kerran vuodessa ja mikäs sen sopivampi aika kuin helmikuu. Olen jo syönyt tämän vuoden kiintiöni täyteen, enkä usko enää pahemmin sitäkään herkkua syöväni. 

pul.jpg