2012. Pohjoismaisten hiihtojen MM-kisoja ei järjestetty lainkaan, joten niitä ei tarvinnut seuratakaan. Euroviisut järjetettiin Azerbaidzanissa, Bakun kaupungissa. Ruotsi voitti ja Suomi sijoittui Pernillan laululla "När jag blundar" jonnekin sijalle "ne viimeiset". Ei siis mitään taaskaan. Naisten jääkiekon MM-kisoissa USAssa Suomen joukkue jäi neljänneksi hävittyään pronssimatsin Sveitsille. Miehet kisalivat Suomessa ja Ruotsissa. Lopulta Suomen Leijonat jäivät neljänneksi hävittyään pronssimatsin tsekeille. Kesäolympiakisat  pidettiin Lontoossa ja sieltä suomalaisurheilijoiden tuliaisina menestysnälkäiselle Suomen kansalle tuli kaksi hopeaa ja kolme pronssia, mutta kaiken kaikkiaan menestys jäi surkeaksi.

Vietin tammikuussa 20000 päivän syntymäjuhliani. Muuten koulua, hiihtoa, musisointia ja jälleen kerran Educa-risteilyllä, missä melkein voitin opettajien karaokekisan. Helmikuussa normaalit jutut kuoroineen kaikkineen jatkuivat. Hiihtelin myös aika hyvin siihen nähden, että kausi pääsi alkamaan vasta tammikuun puolivälin jälkeen, mutta sitten pystyinkin suksimaan ihan maaliskuun loppuun ja kokonaissaldoksi tuli hieman reipas 500 kilsaa.

Kipeää selkääni tutkittiin ihan magneettikuvauksella, mutta ei sieltä mitään niin suuren suurta ihmeellistä vikaa löytynyt. Erinäistä hermopinteilyä kuitenkin oli. Meidän pihaan porattiin yli sadan metrin reikä, kun olimme päättäneet vaihtaa lämmitysjutut maalämpöön. Siinä kevään aikana saimme vanhat öljylämmityskamatkin myytyä - toki aika pienellä rahalla, mutta ei kuitenkaan tarvinnut kaatopaikalle viedä. Lunta sateli vielä lopputalvesta melkoisesti - ihan niin paljon, että piti mennä katolle ja pudotella enempiä lumikolalla työntäen.

Alkutalven vapaa-aikoja kulutti melkoisesti koulumme näytelmäprojekti, Prinsessa Ruusunen, jonka musiikin jälleen kerran huolehdin ja oli minulla siinä vallan kuninkaallinen roolikin. Olin nimittäin kuninkaana eli Ruususen isänä. 

Thromos ja Viihdekuoro teettivät tietenkin oman osansa työskentelystä. Molemmilla oli omat konsertit ja Viihdekuoro osallistui toukokuussa Kaarinassa Viihdekuoroliiton kisaan, missä emme menestyneet, mutta muuten oli ihan hyvä reissu. Siihen sitten päättyi virallisesti minun lyhyt kuoronjohtajaroolini. Vaikka tavallaan tykkäsin hommasta ja saimme varmasti jotain aikaiseksi, en vaan koskaan kokenut olevani oikea kuoronjohtaja. Jotain sinne päin, mutta ei todellisesti oikea. Enemmän minä olen kuorolaulaja ja toki lauluyhtyelaulaja, mutta tuo pesti tuli päätökseensä, mutta ei pidä sanoa koskaan ei eli kuka sen tietää, vaikka vielä joskus johtelisinkin lauluporukkaa (muutakin kuin Thromosta)

Ostin skootterini. Sehän on oikein Retro, tarkemmin ottaen Solifer, mutta sitä kutsutaan kotoisasti Mustangiksi. Minulla on se edelleen ja sillä on ajettu jo reippaat 5000 kilometriä (vai onkohan 6000?) ja mikäpäs ettei. Se on tässä kylillä oikein sujuva menopeli.

Huhtikuun lopulla pari salskeaa nuorta miestä tuli meille ja vaihtoi öljyvehkeet pois meidän lämmityshuoneistosta ja tilalle tuli jo aiemmin talvella varatut maalämpölaitteet. Sinne ne menivät hurisemaan ja siellä ne edelleen hurisevat. Helppohoitoinen ja huomattavasti öljyä edullisempi ja toki ekologisempikin ratkaisu.

Toukokuu sujahti ihan kouluhommia lopetellessa ja vielä vähän musisoidessa, mutta niinpä vaan hiljalleen siirryttiin kesäloman pariin ja mikäs siinä, kun talviturkkikin lähti toukokuussa.

Kesäloman aluksi käytiin Jyväskylässä veljeni nuorimmaisen ylppäribileissä ja ensimmäinen viikko sujui autotallin siivouksessa maalämpölaitteiston sotkujuttujen jäljiltä. Yksi päivä kului Ulkohuoneen katteen purkamisessa ja sen pesemisessä. Lauri ja Artturi olivat minulla päivähoidossa, kun Essi, Jussi, Emma ja Aleksanteri olivat lomalla. Teimme paljon kaikenlaisia miesten töitä, kuten pihan siivousta ja Lipetin romujen kaatopaikkakeikkoja, mutta sitten myös söimme poikein toiveruokia ja kävimme mehu- ja keksiretkellä eli puuhaa riitti aina koko päiväksi. 

Poikien hoitoviikon päätteeksi suhasin Kivijärvelle setäni 80-vuotisjuhlille ja tapasin toki muitakin sukulaisia ja tuttavia. Heti pian Kivijärvi-reissun jälkeen kävimme Paavon kanssa Tallinnassa ihan vaan päivän reissulla. Juhannuksen tienoilla olin taas studiossa sekä äänittämässä että miksailemassa niin Thromoksen teoksia kuin oman levyni aineistoa. Aikaa sujahti toinenkin tunti.

Ostin elämäni ensimmäisen tablettitietokoneen eli iPadin. Ihastuin siihen siltä seisomalta ja vaikka se onkin nykyään aika hidas ja tökkiväinen, toimii se silti ja meillä on sille ihan käyttöäkin.

Heinäkuun alussa kävimme vanhalestadiolaisten suviseuroilla tuossa aika lähellä. Sieltä sitten suuntasimmekin seuraavana päivänä Kreikkaan, Skiathokselle, joka on äärimmäisen kaunis pieni ja vehreä saari Ateenan koillispuolella. Saarella ja sen naapurissa, Skopeloksella, on filmattu Abba-musiikin ryydittämä loistelias elokuva "Mamma mia".

Vähän myöhemmin menimme sitten Kivijärvelle LomaHoikkaan, mistä olimme vuokranneet yhdessä Essin porukan kanssa ison mökin. Me olimme ensin muutaman päivän ja sitten Essi ja Jussi tulivat lapsilauman kanssa. 

Elokuussa ennen koulun alkua aloitimme Thromoksen treenit ja sitten viikko koulun alun jälkeen debytoimme Helsingin yössä, kun kävimme keikkaamassa Kuoro goes tapahtumassa. Loppukuusta meillä oli sitten keikka Wichtis krouvissa jo perinteiseen tapaan, mutta tällä kertaa ihan a cappella-touhuna. 

Työn touhu sisälsi sitten viidennen luokan kanssa touhuamista ja harrastustoiminta keskittyi lauluihin. Thromos, Produktiokuoro ja kirkkokuoro eli ei siinä lauluitta oltu, vaikka Viihdekuoro jäikin. Irmelin ja lasten hommat jatkuivat entisellään.

Syyskuussa ei tapahtunut mitään ihmeellisempää. Lokakuussa kävimme Thromoksen kanssa laulamassa Ruskan sävelessä Hyvinkäällä ja sillä reissulla tutustuimme Tuukka Haapaniemeen (Club for five). Kävin myös Tapiolassa seuraamassa koko CFF-porukan koulutussessiota. Meillä oli viikon ajan vieras Ranskasta, yhden kaupungin lukion opettaja, Julien. Lukion ranskanopiskelijoiden vuotuiset kanssakäymiset toivat taas belfourilaisryhmän tänne ja siinähän on aina oma hommansa, kun noita asumisia täällä järjestellään.

Kunnan kasvatus- ja koulutuslautakunta oli kokonaisessa tyhmyydessään päättänyt lyhentää syysloman kaksipäiväiseksi ja sehän vain potutti. Olimme kotona ja siivosimme. Marraskuun puolella Thromos jatkoi äänityksiään ja minä kävin viettämässä muutaman päivän OAJ:n valtuustossa.

Joulukuu sujui joulua odotellessa. Kävimme Club for fiven joulukonsertissa ja Thromos lauloi Kauneimmissa joululauluissa. Ostin Thromoksen äänityksiä ajatellen uuden läppärin, etuasteen ja softan (= äänitysohjelma), koska olimme todenneet Thromos-äänitysten olevan liian kinkkisiä kalliissa studiossa. Eihän koskaan voinut tietää viikkoja eteenpäin, onko joku laulaja sairas tai muuten estynyt. Niinpä päätin sitten äänittää loput levystä itse.

Joulukuussa oli hyvät hiihtokelit ja pääsin suksille heti pian itsenäisyyspäivän jälkeen ja ehdin hiihdellä 156 kilometriä ennen vuodenvaihdetta.