Nyt sitten päästiin olympiakisojen hurmaa hönkäilemään. Talviolympiakisoja on järjestetty kohta sadan vuoden ajan ja kuten tiedetään, suomalaisille on tullut runsaasti menestystä näissä kisoissa aina 1970-luvulle saakka, josta alkaen menestys on ollut hieman kiven takana johtuen siitä, että talvilajit ovat yleistyneet etenkin Keski-Euroopassa ja myös Pohjois-Amerikassa ja joissain Aasian maissa. 

Minun ensimmäiset muistoni talvikisoista ovat vuodelta 1964, jolloin Eero Mäntyranta ja Veikko Kankkonen saavuttivat mainetta ja kunniaa ja mitaleita Seefeldissä ja Innsbruckissa, Itävallassa. Siihen maailman aikaan olympiakisaajat ja vallankin hiihtäjät ja mäkihyppääjät olivat kansallissankareita. Talvikisoissa oli paljon vähemmän lajejakin, koska hiihtokin oli ihan perinteisellä tavalla toteutettua vanhaa murtomaahiihtoa eikä esim. sprinttejä ja yhdistelmähiihtoja ollut. Lumilautailua ei varmaan ollut edes keksitty tuolloin ~ en tiedä enkä muista.

Talvikisat järjestetään tänä vuonna Etelä-Koreassa, paikassa, jonka nimen lausumisesta en ole laisinkaan varma ~ PyeongChang, voidaan kai sanoa pjongjang. Tässä on jo parin päivän aikan tehty kaikenlaista, mutta tänään se homma sitten alkoi varsinaisilla suomalaisia kiinnostavilla lajeilla. Yöllä oli jotain lumilautajuttuja ja nyt sitten aamulla (Suomen aikaa) naiset aloittivat murtomaahiihtohommansa. Ensimmäisenähän oli vuorossa yhdistelmähiihto, jossa ensin hiihdetään perinteisellä 7,5 kilsaa ja sitten sama matka luistellen. Hiihtäjät eivät pidä siitä lajista ja niinpä se nyt sitten on jäämässä kokonaan pois. Suomalaishiihtäjä pääsi nyt heti mitalin makuun, kun Krista Pärmäkoski venytti pronssille Ruotsin Charlotte Kallan ja Norjan Marit Björgenin takana, joten hieno alkuhan tässä tupsahti.

voittasjat.jpg

*******

Eilen kävimme katsomassa erilaista urheilua Lahdessa. HIFK meni sinne Pelicansien vieraaksi ja valitettavasti otti kuonoon, mutta kukas käskee pelata 11 minuuttia kolmatta erää vajaalla. Sillä tavoin harvoin voitetaan pelejä, vaikkakin Pelicansien ylivoima oli aivan surkeaa, mutta kun he nyt onnistuivat tekemään maaleja enemmän, niin pisteet jäivät Lahteen. Toki meillä oli Lahden reissulle motivaationa käydä tapaamassa Irmelin serkkua ja hänen perhettään. Kävimme ennen peliä yhdessä syömässä ihan käsittämättömän hyvää sapuskaa. Jos joku lahtelainen vahingossa lukee tätä blogia, niin vinkkaan, että jos et tiedä, niin Hämeenkadulla sijaitseva Pulcinella on oikeasti hyvä ruokapaikka.

lahti2.jpglahti.jpg